Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är testamentet riktigt?

Annons

Min faster dog för ett tag sedan och det är jag som ska ärva henne, men nu har det kommit fram ett testamente som säger att det är en annan person som ska ha allt.

Testamentet är på två sidor. Hennes underskrift och bevittningen är på sidan två. Jag tycker att det är konstigt att hon har skrivit det här, för hon har alltid sagt att jag ska få allt. Det framgår inte att sidorna i testamentet hör ihop. Måste det inte framgå av testamentet att sidorna hör ihop? Om det inte gör det ska väl testamentet inte gälla?

 

Av ärvdabalken framgår att ett testamente ska upprättas i skriftlig form. Testators namnteckning ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.

Vittnena behöver inte känna till innehållet, men de ska veta att det är ett testamente. Det är formkraven för ett giltigt testamente.

Det finns även ett par olika former av så kallade nödtestamenten. Något förbud mot att skriva ett testamente på flera sidor eller något krav på att varje sida måste signeras eller på annat sätt integreras med den sida där testator skrivit sin namnteckning finns inte i lagen. Det är således inget formkrav för ett giltigt testamente. Din fasters testamente är därför inte ogiltigt på grund av att det inte framgår att sidorna i testamentet hör ihop.

Jag tycker ändå att du ska kontakta sakkunnig för det kan ju finnas andra skäl till att klandra testamentet.

Mer läsning

Annons