Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är vi andra klassens invånare?

Annons

I sin debattartikel pekar oppositionen i landstinget (V+S+MP) ut oss som bor i norra länsdelen som andra klassens invånare. Vi anses sjukare, fattigare och mer socioekonomiskt utsatta. De hävdar vidare att ingen läkare skulle komma på tanken att etablera sig i någon av dessa kommuner.

Vi vill peka på några fakta som de röd-gröna gärna glömmer att berätta.

När alliansen tog över efter ett tolvårigt röd-grönt styre låg telefontillgängligheten på länets vårdcentraler på 47 procent.

Vid senaste mätningen hade den ökat till 97,6. Det är ett oerhört lyft och väldigt viktigt för våra länsbor som nu snabbt och enkelt kan komma i kontakt med sin vårdcentral för att få vård och råd.

I det nya ersättningssystemet görs en satsning på folkhälsan, vilket även oppositionen måste anse vara extra viktigt för Nordupplands del, genom att psykologer, kuratorer, dietister och arbetsterapeuter jämställs med läkare vad det gäller besöksersättningen.

Det blir nu mer ekonomiskt fördelaktigt för vårdcentralerna att ha dessa yrkesgrupper anställda på vårdcentralen.

Detta leder till att mycket förebyggande folkhälsoarbete kommer att kunna utföras på vårdcentralerna.

Dessutom kommer en extra strukturersättning att utgå med 15 procent för Heby, Älvkarleby, Tierp, Östhammar och Håbos kommuner. Vilket gör att dessa vårdcentraler kommer att få en ökad ersättning per patient.

Attraktiva vårdcentraler kommer alltid att kunna anställa läkare, även om de inte ligger i Uppsala eller Knivsta.

Slutligen, det som är mest intressant i debattartikeln är att de kommuner som pekas ut som värst drabbade har haft en S-märkt kommunledning i drygt 80 år. Vad har denna ledning gjort i Tierp och Älvkarleby för att förhindra ohälsan?

Annons