Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarbladet granskar: Barnens pengar går till Brynäs tröjor

Gävleborna betalar för Brynäs IF:s matchtröjor.
700 000 kronor har kommunen gått in med för att tröjorna ska vara reklamfria – trots att klubben inte förlorat en krona på att ta bort reklamen.
Pengarna har tagits från En bra start, satsningen som ska göra livet bättre för barn.

SENASTE NYTT: Här svarar Brynäs på Arbetarbladets granskning

LÄS OCKSÅ: Skattepengar till barnen äts upp av Brynäslöner

Sedan förra säsongen bär hockeyspelarna i Brynäs IF matchtröjor utan reklam. Det är en del av En bra start, Brynäs samarbete med barnrättsorganisationen Unicef.

Bara Unicefs och En bra starts loggor syns på tröjorna. Något som ska ge extra uppmärksamhet till barns rättigheter.

Men mycket pengar som skulle kunna användas till att göra bra saker för barn går till just tröjorna.

Bakgrunden är att Brynäs haft knackig ekonomi. När föreningen plockade bort tröjreklamen fanns en oro för att man även skulle gå miste om miljontals kronor i reklamintäkter.

Lösningen har blivit att låta skattebetalarna i Gävle ta en del av kostnaden i stället för att riskera Brynäs finanser.

I avtalet som tecknades förra året mellan Brynäs och Gävle kommun, om att kommunen under fem år ska stötta En bra start med 2,5 miljoner kronor om året i rena pengar, skrevs en överenskommelse in om att kommunen ska vara tröjsponsor.

Någon summa pratades det dock aldrig öppet om. …

LÄS MER: Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs "Det är ett kontraktsbrott"

När nu Brynäs kommit med en första ekonomisk redovisning av hur En bra start-miljonerna från kommunen använts, visar det sig att hela 700 000 av de 2,5 miljonerna gått till tröjorna.

Det kan jämföras med att endast 500 000 kronor gick till aktiviteter för barn och unga – själva kärnan i satsningen.

Att mer pengar skulle gå till sponsring av Brynäs reklamfria tröjor än till aktiviteter för barn kände inte kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S) till när hans parti drev igenom stödet till Brynäs i kommunfullmäktige.

– Det kanske ser lite märkligt ut att lite för lite ligger på aktiviteter och lite för mycket på det som i sig är en vacker gest att ta bort reklam och få in Unicef. Det får ju ingen direkt återkoppling till våra skattebetalare, säger han.

Att de 700 000 kronorna skulle handla om förtäckt sponsring vänder Jörgen Edsvik sig däremot emot – trots att ordet som används är tröjsponsor.

– Brynäs får inga sponsringspengar från Gävle kommun utan det vi köper är En bra start. Vi betalar 700 000 för att ersätta reklamen med Unicefs logga som är en viktig symbol för det.

Brynäs IF omsätter 142 miljoner kronor om året. Ska verkligen Gävle kommun gå in och ersätta reklampengar i en satsning där Brynäs själv är initiativtagare och frontförening?

– Nja alltså, det kan man väl diskutera.

På fem år kommer kommunen att lägga 3,5 miljoner kronor på Brynäs tröjor. Ungefär lika mycket kommer Brynäs andra huvudpartners, Bauer och Länsförsäkringar, att gå in med till tröjorna.

Men hur gick det då? Försvann de gamla sponsorerna när de inte längre fick synas på tröjan?

Nej, alla stannade kvar och nya har tillkommit. Det berättar Brynäs marknadschef och vice klubbdirektör Johan Cahling.

Så någon förlustaffär har den borttagna tröjreklamen inte blivit för Brynäs. Första året med En bra start ökade klubben sina reklamintäkter med 1,4 miljoner kronor.

Varför tar Brynäs pengar av Gävle kommun för den reklamfria tröjan när man inte förlorat några pengar på den?

– Nu är ju det här inte bara en tröja. Det är en opinionsbildare. Den rena dräkten symboliserar att sponsorerna vill gå ifrån exponering till att göra samhällsnytta, säger Johan Stark, klubbdirektör i Brynäs.

Han fortsätter:

– Om du menar att Brynäs ska ta sina pengar och göra det här själva så går inte det. Vi bedriver en elitverksamhet och vi är ett stort lag och det kostar pengar. Det är inte billigt att spela i SHL.

LÄS OCKSÅ:

JENNY WENNBERG: Det är dags att riva avtalet med Brynäs IF

Daniel Nordström: "Somliga kritiserar granskningen, de gör ett klassiskt misstag"

Brynässpelare populära i Sätra