Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarbladet granskar läkarkrisen: 9 435 invånare – men bara en enda läkare

 
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Från det att vi föds till att vi dör är det på hälsocentralerna som vi ska få det mesta av den vård vi behöver. Det är i alla fall så det är tänkt. Men vården haltar betydligt. I Hofors bor 9 435 personer– men det finns bara en enda fast allmänläkare.

Det är förmiddag på hälsocentralen i Hofors och kö till receptionen. En strid ström av patienter anmäler sig i luckan för att få hjälp med sina sjukdomar. Många av dem hoppas att få träffa en läkare, men det kan bli svårt.

Allmänläkare är en bristvara i hela landet och inte minst i Gävleborg. Och allra mest sällsynta är de på mindre orter i glesbygd.

Trots att det i Hofors bor över 9 400 personer och att befolkningen dessutom växer finns det på hälsocentralen bara en enda fast anställd läkare.

För att på något vis klara vården hankar man sig fram med tillfälliga hyrläkare – om man över huvud taget lyckas få tag på några. För det är brist även på hyrläkare.

– Ibland får vi helt enkelt inte tag på någon trots att vi har beställt, säger hälsocentralens chef Ingela Hammarberg.

Att trots det kunna ge alla Hoforsbor den vård de behöver – från de allra yngsta som besöker barnavårdscentralen till de äldsta på kommunens äldreboenden – är näst intill ett omöjligt uppdrag.

– Det är en utmaning, konstaterar Ingela Hammarberg.

Läs mer: Läkarbristen kan vara farlig - nu ska hälsocentraler i Gästrikland granskas

Maria Hagert Palmé kom till Hofors hälsocentral som hyrläkare – och trivdes så bra att hon valde att jobba där.

Då fanns tre fast anställda läkare. Nu är hon ensam kvar.

– Det är oerhört tufft. Arbetsbördan blir väldigt stor och det är ensamt att inte ha några kollegor, konstaterar hon.

Hur länge orkar du fortsätta?

– Jag vet faktiskt inte, säger Maria.

Hon medger att det tidvis har varit nästan övermäktigt. Som enda ordinarie läkare skulle hon verkligen behöva ägna all sin tid åt att träffa patienter. Men i stället får hon ägna mycket tid åt administration och till att "städa upp" efter de tillfälliga hyrläkarna.

Både att kontrollera att inget missas när den läkare som beställt ett prov eller en undersökning inte längre är på plats när svaren kommer en vecka senare. Men också för att man ibland får in hyrläkare som inte håller måttet och som helt enkelt inte klarar av jobbet.

– Kombinationen brist på kontinuitet och brist på kompetens gör att det händer saker som inte borde hända och vi har tyvärr haft en del incidenter, säger Ingela Hammarberg.

Ofta slår den övriga personalen larm om det är en läkare som inte fungerar, ibland upptäcks det när patienter hör av sig och berättar om vad som hänt dem.

Då får Maria Hagert Palmé sätta sig och gå igenom alla journaler och kolla att inte fler patienter kommit till skada och även vid behov kalla in dem för nya besök.

Problemen har lett till att man helt portat flera läkare. Flera av dem har också anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det finns ett tiotal läkare som vi stoppat, de får inte komma tillbaka hit, säger Ingela Hammarberg.

Läs mer: Äldreboende i Hofors slog larm – hyrläkare gjorde för många fel

Men det finns också veckor då man tar emot läkare som man inte tycker fungerar så bra. Helt enkelt för att alternativet – att helt vara utan – är ännu sämre.

– Då får vi försöka lösa det så gott det går och anpassa arbetsuppgifterna efter vad vi vet att läkaren klarar av, säger Ingela.

När det saknas fasta läkare får den övriga personalen dra ett extra stort lass. Det blir de som får stå för kontinuiteten och stabiliteten. Hjälpa alla nya läkare tillrätta, hålla koll på att de följer rutinerna och se till att patienterna inte kommer i kläm. Ett tufft jobb som inte alltid belönas med tacksamhet.

Det blir också tufft för patienterna, speciellt de som ofta behöver besöka läkare. De får gång på gång träffa nya doktorer och varje gång berätta hela sin sjukdomshistoria.

Mats Friberg är en av många patienter som är beroende av hälsocentralen. På det stora hela är han nöjd med den vård han får. Men han önskar att han slapp de ständiga läkarbytena.

– Det har väl varit fem-sex olika läkare hittills. Det vore väldigt skönt att få träffa samma läkare flera gånger, konstaterar han.

Alla patienter är dock inte lika nöjda. När landets hälsocentraler nyligen rankades hamnade Hofors hälsocentral bland de allra sämsta – på plats 1141 av 1147. Bara sex hälsocentaler fick sämre betyg.

Läs mer: Missade obduktion – nu anmäls hälsocentralen

För att man trots läkarbristen ska kunna ge så bra vård som möjligt har man på Hofors hälsocentral tvingats att börja tänka nytt.

Bland annat har man skapat jourteam som varje dag tar hand om de patienter som kommer akut. Sjuksköterskorna gör den första bedömningen och sedan kallas läkaren in om det behövs.

Deprimerade patienter behöver inte gå till läkare först utan kan få gå direkt till psykologen, den med ryggbesvär går direkt till sjukgymnasten och arbetsterapeuten tar emot dom dem som har handproblem.

På så vis undviker man onödiga läkarbesök samtidigt som patienterna får hjälp.

Ett annat sätt att skapa stabilitet är att försöka få hyrläkare att stanna längre perioder och att återkomma regelbundet.

– Nu har vi en som ska vara här på heltid i 1,5 år och tre andra som jobbar en eller två dagar i veckan under en längre tid.

Det gör att patienter i Hofors får i alla fall en lite större chans att träffa samma läkare flera gånger, i stället för en ny varje gång.

Men den enda långsiktiga lösningen är att det utbildas fler allmänläkare. Det är både Maria Hagert Palmé och Ingela Hammarberg överens om.

– Vi får idag betala priset för att det utbildats för lite, säger Maria Hagert Palmé.

Läs Arbetarbladets granskning om läkarkrisen:

Chefsläkaren om läkarkrisen: "Det är en nedtystad katastrof"

Varannan läkare går snart i pension – Ockelbo riskerar att stå helt utan doktorer

Chefen försöker locka läkare via facebook – drömmen vore att få hit ett helt gäng

Asylsökande kan lösa läkarbrist – språkpraktik har gett Hamrånge nya doktorer