Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarbladet höll samtal om att vara transperson – Shania Longyard: "Vi är födda med en begåvning"

 
Gävle Pride 2017
Visa alla artiklar

Under torsdagskvällen anordnade Arbetarbladet ett panelsamtal om transpersoner. I panelen satt två kvinnor och en man som mer eller mindre fått känna på samhällets fördomar.
Shania Longyard berättade om hur omgivningen tappade respekten när hon kom ut som kvinna.
– Det spelade ingen roll hur mycket jag bevisade med fakta att jag hade rätt, man lyssnade inte på mig på samma sätt som förut

Det var Shania Longyards svar på frågan från samtalsledaren och journalisten Linda Lundin vad som varit svårast med att berätta för omgivningen om transsexualiteten.

TV: Se vårt panelsamtal i repris

Från sändningen:

Shania Longyard mötte fördomarna på jobbet: "Man funderade på vilken toalett jag skulle använda"

Erika Wennerström blev uttittad på stan: "Gapskrattar och pekar"

Shania Longyard om Lars-Åke Wilhelmsson: "Gör narr av en annan gruppering"

– När jag berättade om det här på min arbetsplats blev det en massa möten men jag blev inte inkallad. De undrade vilken toalett jag skulle använda. Om ni gott folk här undrar vilken toalett jag tar så är det den som det är kortast kö till, fortsatte Shania Longyard och drog ned skrattsalvor från publiken.

LÄS OCKSÅ: Transsexuella Shania Longyard om sin kränkande könsutredning: "Man tappar förtroendet direkt"

Platsen var Teatern, Kulturhuset Gävle och ett 60-tal åhörare hade bänkat sig för att höra samtalet. Förutom Shania Longyard bestod panelen av Marcus Svensk och Erika Wennerström.

LÄS OCKSÅ: Pride-guide: Det här får du inte missa under Gävle Pride

Erika Wennerström sa att hon däremot hade en förstående arbetsgivare som sa åt hennes arbetskamrater att det bara var att sluta om de inte fann sig i att hon berättat som det var.

– Det som var jobbigt för när jag väl slängde allt manligt och började leva som jag är. När jag gick ut på stan såg jag föräldrar som gapskrattade och visade på sina barn. Det sitter fortfarande i mig så jag tittar inte på folk som jag möter på stan.

LÄS OCKSÅ: Transsexuella Erika svarar på läsarnas frågor

Marcus Svensk å sin sida har inte mött konstiga blickar eller reaktioner från andra människor

– Det kanske beror på att jag kom ut väldigt fort och har pratat mycket om det. I stället har det varit jag som varit rädd för att inte bli accepterad.

LÄS OCKSÅ: Så förstod Marcus att han var född i fel kropp: "Han uttryckte samma sak som jag kände"

Vad är då de största problemen som trion mött i samhället?

– Det är helt omöjligt att få jobb om jag är klädd så här, då är man rädd om företagets anseende. Dessutom är det jobbigt inom sjukvården, där behövs det mer upplysning, svarar Shania Longyard

Erika Wennerström pekar i stället på allt juridiskt krångel.

– Jag var tvungen att göra en överlåtelse av mitt bredbandsabonnemang hos Telia till mig själv och betala 350 kronor för det. Inom sjukvården får de inte koppla ihop mina två sjukjournaler utan det måste finnas en anteckning om att jag har en till sjukjournal. Det kan får katastrofala följder om jag åker in medvetslös.

Marcus Svensk inflikar att han stött på samma problem som Erika, till exempel på apoteket innan det gamla kontot stängdes igen.

Linda Lundin frågade också panelen om deras teorier varför transsexualitet är så pass okänt bland vanligt folk.

– Det finns nog många orsaker. Vi har inga förebilder i samhället som de homosexuella. Det är inte heller alla som vill stå här som vi gör och berätta utan många vill bara leva sina liv. Trans har kommit långt efter homosexuella när det gäller rättigheter och diagnoser. Vi klassades som psykiskt sjuka fram till 2009. Och det är fortfande en psykisk diagnos innan den nya diagnosticeringen kommer, men där är vi inte än, sa Erika Wennerström.

LÄS OCKSÅ: Här kan du fira allas lika värde under Pridehelgen – klassiska CH bland de som bjuder in till fest

– Och när jag är ute och föreläsar om det här förväntar de sig inte att det kommer in en kvinna utan en Babsan, en drag queen.

Så var det Shania Longyards tur att åter ta till orda:

– Det är fascinerande att ni 2017 sitter och tittar på tre personer som klassas som psykiskt sjuka. Men jag kan tala om för er att vi inte är ett dugg sjuka utan födda med en begåvning som vi är jäkligt stota över.

– Vi vill inget hellre än att bli älskad av er allihop, det är precis det som är vårt hopp, sa hon och drog ned varma applåder.

LÄS OCKSÅ: Det här får du inte missa under Gävle Pride

Deltagarna i panelen har alla medverkat i Arbetarbladet den senaste tiden. Shania Lonyard, berättade att hon i början av 2000-talet tog ta steget från man till den kvinna som hon alltid känt sig som innerst inne. Marcus Svensk väg från kvinna till man skildrades i tidningen 15 augusti. Han berättade att han fått mycket stöd av sin mamma, en annan vuxen och släktingar under processen. Samtidigt efterlyste Marcus Svensk att man i skolan pratar mer om transsexuelitet.

– Då kanske fler av barnen vågar komma ut i tid, sa han.

Erika Wenneström slutligen svarade på webbfrågor från tittarna om transsexualitet.

LÄS OCKSÅ:

Pride-guide: Det här får du inte missa under Gävle Pride

Helena Nyman: Egentligen är det inte så svårt med transpersoner. Du möter en människa, inte ett kön

Queervisning - och andra kulturhändelser under Pride

Prästen Helen inför Gävle Pride: "Kärleken till alla människor börjar redan i Bibeln"

Olivia väntar på könsbekräftande behandling: "Min flickvän stöttar mig fullt ut"

Ordlista: Här är begreppen du behöver ha koll på inför Gävle Pride

Så förstod Marcus att han var född i fel kropp: "Han uttryckte samma sak som jag kände"

Så blir Pride-vädret – risk för regnskurar i samband med lördagens parad

Transsexuella Shania Longyard om sin kränkande könsutredning: "Man tappar förtroendet direkt"

TV: Transsexuella Erika svarar på läsarnas frågor

Debatt: Därför är Gävle Pride viktigt