Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarbladet i stor affär

Mittmedia vill köpa ut arbetarrörelsen från sitt ägande i Arbetarbladet.

Priset är satt till 100 miljoner kronor.

– Det viktiga är att vi säkrar tidningens utgivning och vårt inflytande över den, säger Sture Sandberg, ordförande i minoritetsägaren AB Intressenter.

Bakgrunden till köpet är att Mittmedia av ekonomiska skäl planerar att samla koncernens samtliga 17 tidningsredaktioner i ett gemensamt bolag. För att det ska kunna ske på ett smidigt sätt krävs ett hundraprocentigt ägande.

Sture Sandberg säger att han ser fördelar med Mittmedias planer.

– Det är tuffare tider med sjunkande upplagor för tidningar i hela Sverige. Det riskerar att slå mot annonsintäkterna. Då måste vi ta vara på de rationaliseringar som kan göras. Jag ser administrativa vinster med det här.

Men arbetarrörelsen vill inte släppa sitt inflytande över Arbetarbladet. Därför ställer de flera krav för att gå med på försäljningen.

Det är att Arbetarbladet och Gefle Dagblad ska vara två självständiga redaktioner, att de ska behandlas lika och att AB intressenter ska ha inflytande över Arbetarbladets ledarsida och vem som är ansvarig utgivare. Även varumärket Arbetarbladet blir AB Intressenters.

Sture Sandberg säger dock att kraven gäller under förutsättning att det inte sker dramatiska förändringar av de ekonomiska förutsättningarna.

Det samarbetsavtal som ska tecknas gäller till 2018. Vad som händer därefter är en öppen fråga.

– Arbetarbladet har ett stort värde för Mittmedia och man skulle tappa i upplaga vid en sammanslagning av Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Det tror jag att vi och Mittmedia är överrens om, säger Sture Sandberg.

Vad AB Intressenter planerar att göra för sina 100 miljoner kronor är enligt Sandberg inte bestämt.

AB Intressenters bolagsstämma och Mittmedias styrelse ska ta ställning till affären i december.

Mittmedias vd Thomas Peterssohn gick på tisdagen inte att nå för en kommentar.