Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet misstänkt för brott

Patrik Sverin, gruppledare för nazistiska Svenskarnas parti (SvP), fick sitt namn publicerat i en intervju med Arbetarbladet. Men han ville vara anonym.

Nu har Justitiekanslern (JK) inlett en förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

– Jag är förvånad, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Annons

I december intervjuade Arbetarbladet Patrik Sverin, SvP:s gruppledare i Uppland, med anledning av att nazister gått till attack mot ett demonstrationståg i Stockholmsförorten Kärrtorp.

Bland de häktade nazisterna fanns en 19-årig man från Tierp, tidigare medlem i SvP, som poserat med Sverin på festbilder som publicerats på Facebook.

Om detta handlade intervjun.

– Patrik Sverin kom överens med reportern om att han skulle ställa upp med sin titel och funktion i partiet, men att hans namn skulle vara anonymt. Jag fick höra om detta men beslutade mig för att köra namnet. Han är gruppledare för ett politiskt parti och en offentlig person, som vi dessutom har publicerat namn och bild på vid tidigare tillfällen, säger Daniel Nordström, som ändå beklagar hur det hela gick till.

– En reporter får aldrig lova anonymitet åt en politiskt förtroendevald företrädare som intervjuas. Det är inte klockrent. Men Patrik Sverin kanske borde syssla med annat än politik om han inte vill förekomma med namn i intervjuer.

Efter att intervjun hade publicerats kontaktades han av Sverin som uttryckte sitt missnöje.

– Jag rådde honom att göra en anmälan. Han anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman (PO) som konstaterade att det var helt rätt att skriva hans namn.

Då anmälde Sverin namnpubliceringen till JK som nu har beslutat att inleda en förundersökning mot ansvarig utgivare, Daniel Nordström, om brott mot tystnadsplikten.

– Vi har inte brutit mot tystnadsplikten. Jag är förvånad över JK:s beslut med tanke på hur uppenbart fallet är: en intervju med en gruppledare för ett politiskt parti, en offentlig person, som vill att vi skriver titel och funktion men inte hans namn. Det borde finnas viktigare fall för JK än en nazist som känner sig sårad, men jag välkomnar prövningen.

Annons