Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarbladet-reportrar får Gävleborgs Journalistpris 2017

Arbetarbladets Joanna Wågström och Linnea Brundell, och Erik Strömberg på Ljusdals-Posten får Gävleborgs Journalistpris 2017. Det offentliggjordes på onsdagskvällen.

Arbetarbladet-reportrarna Linnea Brundell och Joanna Wågström får priset för sitt avslöjade om hur vd:n i SKFAB samt en kundansvarig köpt mat och dryck för en halv miljon av skattebetalarnas pengar. De avslöjade också ett misstänkt mutbrott och att konsulttjänster köpts in för över 10 miljoner kronor utan upphandling.

– Det känns jätteroligt. Det här var ett jobb som jag och Linnea Brundell lade ner väldigt mycket tid och energi på och då är det kul att få en bekräftelse på att det var värt det, säger Joanna Wågström.

Deras avslöjande fick stor uppmärksamhet och ledde till att vd:n fick sparken.

– Jag är glad att Arbetarbladet, trots att vi är en liten redaktion, vågar satsa på granskande journalistik. Det är skattebetalarnas pengar det handlar om och om inte journalister granskar hur de används, vem ska göra det då?

LÄS MER: Se Arbetarbladets granskning på tre minuter – det här är spritskandalen i de kommunala försäkringsbolagen

Erik Strömberg, Ljusdals-Posten, prisas för sitt avslöjade om att en kommunpolitiker hade en påhittad Facebook-profil där han spred kommentarer om beslut och kollegor.

Motiveringen lyder:

"Med ojämna mellanrum ifrågasätts journalistiken. Nu är det sådana tider. En del kraxar fake news, andra hävdar att den riktiga sanningen finns på sociala medier.

Därför måste journalister visa vad journalistik är.

Grävandet blir viktigare än någonsin.

Det kan vara stora, långa grävprojekt som när Arbetarbladet avslöjar att de kommunala försäkringsbolagen spenderar svindlande summor på representation. Eller ett kortare grävprojekt som när Ljusdals-Posten avslöjar att en kommunalpolitiker har en påhittad profil på facebook där han sprider kommentarer om beslut och kollegor.

Det viktiga är att grävandet får konsekvenser – och att alla makthavare förstår att det finns journalister som visar vad journalistik är.

Varje månad, varje vecka, varje dag.

Därför går Gävleborgs Journalistpris 2017 till Joanna Wågström och Linnea Brundell, Arbetarbladet, och Erik Strömberg, Ljusdals-Posten."