Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarbladets granskning av Brynäsavtalet på fem minuter

Varje år pumpar Gävle kommun in miljontals kronor i Brynäs IF:s barnsatsning "En bra start". Men under det första året har bara en liten del av pengarna gått till barnen. Här kan du läsa hela Arbetarbladets granskning av Brynäsavtalet.

Skattepengar till barnen äts up av Brynäslöner

Varje år i fem år ska Gävle kommun ge Brynäs IF 2,5 miljoner kronor i reda pengar till barnsatsningen "En bra start". Nu visar det sig att efter första året har bara en liten del av pengarna gått till aktiviteter för barn och unga. Detta enligt Brynäs eget sätt att redovisa.

Brynässpelare populära i Sätra

Som en del i barnsatsningen "En bra start" besöker Brynäs elitspelare fem skolor i kommunen. Eleverna på Lilla Sätraskolan uppskattar att Brynässpelarna kommer och hänger med dem en gång i veckan, har tid att prata och spela pingis.

Jenny Wenneberg: Det är dags att riva avtalet med Brynäs IF

"Det som skulle bli en satsning på barn och unga, vilket Brynäs IF skulle använda 2,5 miljoner till, har blivit något annat. 80 procent av pengarna, har försvunnit in i Brynäs IFs verksamhet och använts till bland annat matchtröjor och löner."

Barnens pengar går till Brynäs tröjor

En stor del av "En bra start"-pengarna från Gävle kommun, 700 000 kronor, har gått till hockeyspelarnas reklamfria tröjor.

Kommunen har noll koll på pengarna

Pengarna från kommunen till "En bra start" går in i Brynäs totala ekonomi. Politikerna i Gävle har dålig koll på hur de används. Brynäs första redovisning av hur pengarna faktiskt har använts får skarp kritik.

"En bra start" - lyckat affärskoncept för Brynäs

För Brynäs har "En bra start" varit ett lyckat affärskoncept. Ett av skälen till att klubben drog i gång det är att många företag i dag vill bli förknippade med socialt ansvarstagande. En "vinna-vinna-situation" enligt Brynäs.

Alliansen vill riva upp avtalet med brynäs

Allianspartierna i Gävle, M, FP, C och KD, vill riva upp kommunens avtal med Brynäs. Klubben har inte hållit vad man lovat, menar man. Även Sverigedemokraterna är kritiska.

Regionen drar sig ur "En bra start"

Även region Gävleborg har övervägt att stötta Brynäs barnsatsning "En bra start" med fyra miljoner kronor per år i tre år. Men regionen drog sig ur. Motståndet var för stort.

Unicef efter granskningen: "Avtalet är kommunens sak att följa upp"

Barnrättsorganisationen Unicef är Brynäs samarbetspartner inom "En bra start". Men enligt Unicef har de ingenting att göra med Brynäs avtal med Gävle kommun.

Daniel Nordström: Det är känsligt att granska Brynäs

"Reaktionerna på Arbetarbladets granskning har varit många. Det är precis som det ska vara. Bra journalistiska granskningar väcker känslor. Extra känsligt blir det när en helig ko som Brynäs granskas."

Jenny Wennberg: Gävle kommun är Brynäs nyttiga idiot

"När det handlar om hockey, verkar objektivitet, kommunallag och vikten av transparens vara fullkomligt okända begrepp. Bland Brynäs fans, räcker det med att älska klubben över allt annat för att konstatera att kommunen skall upprätthålla avtalet som man slutit med Brynäs IF."