Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarföreningen som styrdes av skeppsredare

På den tiden hette Gefle Forum fortfarande Gefle Arbetareförening – och deras mångsidiga verksamhet kom att få en enorm betydelse för Gävles kultur- och nöjesliv. Arbetareförening, förresten. Det leder lätt tankarna till socialdemokratiska partiet och fackföreningsrörelsen. Men 1800-talets arbetareföreningar var något helt annat.

Visst fanns det några tobaksarbetare, gjutare och körkarlar, och ett antal hantverkare av skilda slag, bland medlemmarna när Gefle Arbetareförening bildades 1866. Men hit sökte sig också sjökaptener, lärare, köpmän och höga statliga ämbetsmän. Och som föreningens förste ordförande utsåg man skeppsredaren och varvsägaren O A Brodin, en av Gävles rikaste män. Som vice ordförande valdes läkaren och tidningsägaren A P Landin, visserligen en liberal idealist men knappast någon representant för stadens proletärer.

Innan den moderna arbetarrörelsen växte fram mot slutet av 1800-talet var liberalerna de som stod längst till vänster på den politiska skalan. Men den nybildade föreningen hade inget syfte att driva politisk verksamhet utan ägnade sig i första hand åt att utbilda ”goda och förnöjsamma samhällsmedlemmar”.
Det diskuterades ändå en hel del politik på mötena och vid stadsfullmäktigevalet 1879 – långt innan vanliga arbetare hade rösträtt – ställde föreningen upp med en egen lista. Och det var här som Hjalmar Branting höll sitt berömda ”Gävletal” 1886, där han drog upp riktlinjerna för den svenska arbetarrörelsen.

Genom en stor donation av konsul John Rettig (annars mest känd som en av Gävles hårdaste arbetsgivare) kunde föreningen bygga arbetarbostäder med låga hyror. Man drog också igång en kooperativ butik ”för tillhandahållande af goda lifsförnödenheter till billigare priser” och hade långt framskridna planer på att starta en ”folkets bank”.

Men mest känd blev Arbetareföreningen för sina föredrag. Bland de inbjudna talarna fanns politiker och nobelpristagare, anarkister och kungligheter, ärkebiskopar och gudsförnekare. Under en period var det av någon anledning förbjudet att applådera i Arbetareföreningens lokaler. Medlemmarna diskuterade om publiken i stället skulle ropa ”Bra!” eller ”Enighet!” Man bestämde sig för ”Bra!”.

Gefle Arbetareförening hade ett bibliotek med tusentals böcker samt ett välskött museum, som när det såldes till läroverket 1877, bland mycket annat omfattade tio skelett och lika många kranier.
Dagens Forumförening ägnar sig i första hand åt sång och har tre körer med totalt 150 medlemmar. Dessutom ingår en damklubb och en matlagningsgrupp i verksamheten.