Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Arbetsgivaren uppmanar till strejkbryteri”

Sedan i fredags pågår konflikt på ett 30-tal företag som sysslar med fönsterputsning och lyder under det så kallade fönsterputsavtalet. Ett av företagen är Städtjänst i Gävle med cirka 45 fast anställda och ett 60-tal personer på lönelistan.

Facket hävdar att arbetsgivarna uppmanar till strejkbryteri och kränker föreningsfriheten.

Enligt Yvonne Nygårds, ombudsman i Fastighetsanställdas förbunds avdelning i Gävle, har chefen för Gävleföretaget bett de anställda att skriva på ett papper och berätta om de är med i facket eller inte.

– Vi ser mycket allvarligt på det, säger hon och utesluter inte att det kan leda till ytterligare åtgärder från fackets sida.

Facket blockerar övertid, mertid och nyanställningar.

Fortsatt arbete?

Arbetsgivarna, däribland chefen för Städtjänst i Gävle, har uppmanat dem som inte är med i facket att fortsätta arbeta över- och mertid, vilket facket betecknar som strejkbryteri.

Enligt facket omfattar konflikten alla, oavsett om man är medlem i facket eller inte.

Annsofie Orrsten, chef och delägare i Städtjänst i Gävle, hänvisar alla frågor till arbetsgivarorganisationen Almega.

Inte kränkande

Tommy Karlsson, Almegas förhandlare, tycker att Orrstens fråga om fackligt medlemskap är ”en naturlig begäran”.

– Om hon ska kunna planera sin verksamhet bör hon ju veta vilka som omfattas av övertids- och mertidsblockaden, säger Tommy Karlsson som inte tycker att frågan är kränkande.

Han hävdar bestämt att blockaden mot övertid och mertid bara omfattar fackets medlemmar.

Om konflikten utvidgas till strejk?

– Då får vi återkomma, säger Tommy Karlsson som medger att frågan då ställs på sin spets.

Facket menar att Gävleföretaget egentligen borde omfattas av det så kallade serviceentreprenadavtalet eftersom städning är den huvudsakliga sysslan vid företaget.

Fönsterputsavtalet ger lägre löner.

– Det innebär att Städtjänst bedriver osund konkurrens mot konkurrenterna som har dyrare avtal, menar Yvonne Nygårds.

Omskrivning av avtalet

Tommy Karlsson konstaterar att fönsterputsavtalet också kan omfatta städning. I årets förhandlingar har arbetsgivarsidan föreslagit att det ska skrivas in att städning kan ske ”i begränsad omfattning”.