Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslinjen

Annons

Sitter och zappar framför tjocktv:n. Stannar till vid nyhetstelegrammen och börjar fundera på arbetslinjen. Det är en linje jag brukar jag klura på då och då, och nu fastnar mina tankar i ett telegram från SHR, Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Sveriges hotell- och restaurangföretagare ligger i startblocken för att förhandla fram nya kollektivavtal för sina anställda. Då tycker de att det är lämpligt att kasta fram kravet på sänkta ungdomslöner. 75 procent kan de tänka sig betala för ungdomar under 25 år, det vill säga ungefär 13 500 kronor i månaden. För en heltid.

Det är som vanligt. Mycket vill ha mer. Men jag tycker nog att det känns lite övermaga av en bransch som under de senaste åren har lyckats lobbat igenom flera väldigt dyra reformer för sin sak. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga beräknas kosta 16 miljarder kronor per år samtidigt som effekterna (antalet nya jobb) av den är ytterst osäkra. (Effekterna för företagen går dock att mäta. Till exempel tjänar restaurangkedjan McDonalds ungefär 140 miljoner kronor per år på reformen.) Till detta kan vi lägga den nyligen halverade restaurangmomsen som beräknas kosta 5,4 miljarder skattekronor per år. Och nu vill de alltså ha ännu mer skattepengar för att subventionera sin (framtids?)-bransch. Det är lite dumsnålt faktiskt.

Hotell- och restaurangföretagens förhandlingschef, Pontus Sjöstrand, förklarar organisationens tankegångar för Ekot:

”Med tanke på den höga arbetslöshet som råder i Sverige i dag kan det vara ett sätt att stimulera eller att skapa incitament till att få unga in i jobb”. Jo. Ständigt detta incitament. Var gång vi ser eller hör ordet ”incitament” bör vi inta en skeptisk hållning. När arbetsgivar/politikersidan säger ordet ”incitament” betyder det nämligen alldeles för ofta: ”rädsla för fattigdom ska göra att människor jobbar för slavlöner”.

Men okej. Säg nu att detta skulle funka. Att ungdomar helt plötsligt blir hett eftertraktade på arbetsmarknaden då priset på deras arbete värderas till tre fjärdedelar av resten av arbetskraften. Vad händer då med den som har hunnit fylla 25? Eller 30? Eller 55? Jag kan berätta. Det är faktiskt inte ett dugg enklare att få ett arbete för den som är 55 än för den som är 23. Det är tvärtom betydligt svårare för en 50-plussare som blir av med jobbet att hitta ett nytt, än vad det är för en 23-åring.

Att sänka lönerna inom restaurangbranschen för en grupp av arbetstagare med 25 procent skulle dock med säkerhet leda till en sak – att pressa ned lönenivån, för alla, inom hela branschen.

Vi bör också vara skeptiska när arbetsgivarsidan lyfter arbetslöshetssiffrorna. Det är sant att vi har en hög arbetslöshet i Sverige. Riktigt hög, närmare 8 procent. Det är något vi måste lösa, lösningen är dock inte att dumpa lönerna. Ungdomsarbetslösheten brukar påstås ligga på 25 procent, fast det stämmer inte riktigt. En stor del av de unga arbetssökande studerar på heltid. En annan stor del är korttidsarbetslösa, alltså arbetslösa mindre än en månad.

Det beror lite på hur man räknar, men räknar vi bort de som studerar är ungefär 7 procent av de unga arbetslösa. Det är illa. Men inte så illa som många debattörer vill få oss att tro.

Men det är praktiskt att lyfta upp den höga ungdomsarbetslösheten när det passar den egna agendan. Vänstersidan gör det för att kritisera regeringen och föreslå satsningar på utbildning, och den andra sidan lyfter också upp de höga ungdomsarbetslöshetssiffrorna för sina syften, till exempel för att få billigare arbetskraft.

Men visst, det är klart att det går att försöka att vara positiv till förslag om dumpade löner. Möjligheten att vi får behålla våra industrier skulle till exempel öka dramatiskt. I Slovakien, där Gävles anrika halstablett Läkerol nu ska tillverkas, är minimilönen 327 euro, alltså knappt 3 000 svenska kronor. Det krävs några lönerörelser till för att nå till Slovakiens lönenivåer, men vi är på god väg om vi slår in på den väg restaurangföretagarna leder oss.

Det skulle i och för sig innebära att vi kommer att behöva ha tre jobb för att komma upp i socialbidragsstandard och än så länge är det bara 24 timmar på ett dygn. Men, oj vad nya jobb det skulle ge. Jo. Det vore en arbetslinje om något det.