Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösa framförde kritik – utsparkade samma dag

Roger och Sandra tog på sig att föra gruppens talan i en diskussion om förhållandena på arbetsplatsen.

Då sparkades båda med omedelbar verkan från arbetsmarknadsprojektet med hänvisning till saker som de skrivit på Facebook.

– Är du arbetslös är du också rättslös, säger de.

De arbetslösa som är sysselsatta i kommunens ledsagarservice för äldre personer tyckte att det fanns en hel del saker som borde redas ut och förbättras. När de inte kom någonstans i diskussionerna på arbetsplatsen valde de att gå ett steg högre upp i förvaltningshierarkin.

En elvapunktslista sammanställdes med synpunkter på exempelvis hur stämningen i gruppen ska bli bättre.

Tolv av 19 deltagare ställde sig bakom listan. Roger Jönsson och Sandra Larsson fick uppdraget att föra gruppens talan i mötet med cheferna.

– Vi var överens om att det var bättre att två gick dit än att vi skulle komma allihop i klump och prata i munnen på varandra, säger de.

En arbetskamrat på ledsagarservicen bekräftar den bilden:

– Roger och Sandra framförde bara vad vi alla känner. Men många vågar inte säga öppet vad de tycker inför rädslan att bli av med sin enda inkomst och enda trygghet.

Samma dag som elvapunktslistan presenterades fick Roger Jönsson och Sandra Larsson veta att de sparkats. Sandra, som går på beredskapsavtal, är uppsagd och Roger, deltagare i Fas 3, är arbetsbefriad i väntan på omplacering.

Förklaringen de fått är lite luddig men handlar om saker som de skrivits på Facebook och som enligt förvaltningsledningen på kommunen anses kränkande.

Statusuppdateringarna är redan bortplockade. Kopiorna som finns sparade hos kommunen är sekretessbelagda. Sandra är polisanmäld, kanske också Roger. Även den uppgiften är sekretessbelagd.

Själva tycker Sandra och Roger att det de skrivit är helt harmlöst och att det, i vissa fall, även blivit missuppfattat.

De har stämt av med jurister som säger att det absolut inte är något som man får sparken för.

– Jag använde orden ”idioti” och ”idiotiskt” om att en kamrat som skrattade blev utskälld, berättar Roger.

– Jag skrev något i stil med att ”nu jävlar ska cheferna få”, säger Sandra, som hävdar att en annan uppdatering med inslag av hårda ord handlade om någonting helt annat än ledsagarservicen.

Båda är övertygade om att de sparkats bara för att de framfört gruppens kritik.

– Som arbetslös förväntas du hålla tyst. Du har bara skyldigheter, inga rättigheter.