Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslöse Peter, 47: ”Vi saknar människovärde”

För varje månad som går når allt fler arbetslösa gävleborgare Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Väl inne är det svårt att ta sig vidare.

– Det är en slutstation, säger datavetaren Niklas, 35 år.

Niklas Hauger tillhör landets välutbildade, men dagens arbetsmarknad är tuff.

Sedan sommaren 2009 ingår han i Fas 3-statistiken. Han gör sin sysselsättning på kommunens arbetsmarknadsenhet, Varva.

Trycksaker

Hans dagliga arbetsuppgifter är att producera interna trycksaker till kommunen.

Här jobbar han tillsammans med många andra i samma situation. Bland andra 47-åriga Peter Widebäck, tidigare busschaufför. Niklas och Peter har skrivit avtal på att de ska stanna på Varva i två år.

Såväl Niklas som Peter är kritiska mot reglerna i Fas 3. Särskilt förbudet mot aktiva arbetsmarknadsåtgärder. När de arbetslösa når jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas upphör Arbetsförmedlingens riktade arbetsmarknadsinsatser. Deltagarna får inte längre hjälp med arbetsmarknadsutbildningar, praktik, lärlingsjobb, eller starta eget-bidrag.

Svårt gå vidare

Niklas och Peter säger att de tror att det är svårt att komma vidare i jobb efter Fas 3. Sysselsättningen ska vara ”kvalitetshöjande”, men får inte vara en ordinarie syssla som kan konkurrera med andra jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

Därför är det svårt att genom Fas 3 skapa sig de erfarenheter som krävs för att intressera arbetsgivarna.

Dessutom är de mycket kritiska mot den låga ersättningen, max 65 procent av den a-kassegrundade inkomsten.

Under nivån

Flertalet Fas 3:are hamnar under den ersättningen, många får den lägsta ersättningen, 223 kronor per dag, eller försörjningsstöd.

Niklas tror att den låga ersättningen kan leda till lönedumpning.

– Självklart tar jag ett jobb som är lägre än kollektivavtalen om jag blir erbjuden. Det blir ändå dubbelt så mycket mot vad jag har nu. Jag tror att lönedumpning är en av tankarna bakom systemet.

Göra rätt för sig

Att den låga ersättningen skulle vara ett incitament för att få fler människor i arbete tror han inte alls på.

– Så vitt jag vet finns det ingen som inte vill göra rätt för sig. Anledningen till att så många är arbetslösa är framför allt att det inte finns tillräckligt med arbeten. Det spelar ingen roll hur liten ersättning jag får, och hur motiverad jag är. Finns det inga jobb så får jag inget jobb.

Utanför vanliga världen

Niklas och Peter är inte kritiska mot vare sig Varva eller handläggarna på Arbetsförmedlingen. De riktar sin kritik mot de tjänstemän och politiker som beslutar om arbetsmarknadspolitiken.

– De befinner sig så långt utanför den vanliga världen, den värld där vi lever, säger Peter Widebäck.

De båda har förslag till politikerna hur reglerna för långtidsarbetslösa bör ändras.

För det första: avskaffa tvånget i Fas 3.

För det andra: ge individuell hjälp som arbetsmarknadsinriktad utbildning, så att den arbetslöse står rustad när jobben kommer.

Och för det tredje: höj ersättningen.

– Som det är i dag saknar vi totalt människovärde. Man är bara en siffra i statistiken, säger Peter Widebäck.