Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten biter sig fast i Gästrikland

Arbetslösheten i Gävleborgs län fortsätter att vara den högsta i Sverige. Under 2012 väntas den dystra trenden bita sig fast.

– De som begränsar sig till att söka jobb på cykelavstånd riskerar att aldrig få något arbete, säger Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i Gästrikland.

Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att läget på arbetsmarknaden blir allt tuffare för den som vill ha ett jobb.

Antalet varsel ökar och möjligheten att hitta ett nytt arbete under 2012 kommer att vara mindre än förra året.

Allra tuffast är det för unga, långtidsarbetslösa och personer födda utanför Sverige.

– När det goda läget viker kommer de som redan är långt från arbetsmarknaden ännu längre ifrån. Den attraktiva arbetskraften hittar jobb ändå, förklarar Gabriella Persson Turdell.

Hur kommer det sig att arbetslösheten fortsätter att vara så hög i just Gävleborg?

– Det finns en industrikultur här. Arbetskraften har god kompetens inom industriyrken. Men även om industrierna producerar mer så behöver de allt färre händer. Den strukturomvandling som tidigare skett i andra delar av Sverige är här nu, vi ligger efter.

– Jag kan även tänka mig att många av dem som jobbat inom industrin känner en stark yrkesidentitet och inte är beredda att jobba med något annat. Dessutom är den geografiska rörligheten inget vidare. Folk som bott här har inte behövt resa för att jobba.

Så hur långt ska invånarna i Gästrikland och Norduppland vara beredda att pendla?

– Uppsala och Arlanda ligger bara en timme bort. Det kan man nog pendla oavsett hur livet ser ut. Är man ung och utan barn ska man söka jobb över hela landet. Egentligen över hela Europa, det finns andra länder där man kan få jobb.

Varför har Gävle högre arbetslöshet än grannkommunerna?

– Eftersom att inflyttningen av unga från kranskommunerna är stor så finns också fler unga arbetslösa i Gävle. Jag tror också att det finns något av residensstadens högfärdighet i Gävle, att man inte är beredd att flytta på sig för att jobba.