Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten går före konserthuset

Bertil Fält skriver här på debattsidan om den rapport som jag har tagit fram med hjälp av Riksdagens utredningstjänst om kostnaderna för Symfoniorkestern i Gävle och konserthuset i Gävle sedan Gävle kommun övertog ansvaret för symfoniorkestern och konserthuset invigdes.

De totala kostnaderna för skattebetalarna i Gävle är 452 miljoner kronor enligt RUT sedan 1999. Tyvärr har inte RUT kunnat besvara frågan vad som ytterligare har finansierats via de statliga bidragen genom åren men år 2011 var det 14 mkr som kom från statliga kulturrådet utöver de kommunala bidragen.

Jag har stor respekt för att Bertil Fält har en positiv upplevelse av orkester och konserthus och det har under årens lopp varit cirka 230 personer som har haft ett stående abonnemang på orkestern och för dem är självklart orkestern en viktig flärd i vardagen.

Vi moderater är för både konserthus och symfoniorkester vilket framgår av vårt kommunala handlingsprogram men i ett trängt ekonomiskt läge där vi ska diskutera och debattera framtiden så är det viktigt att vi har ett bra beslutsunderlag. Vi har fram till idag investerat närmare en halv miljard i konserthuset och orkestern.

Har vi ett sjudande näringsliv i Gävle med en låg arbetslöshet där företagen väljer att flytta till Gävle istället för ifrån? Har vi Sveriges lägsta arbetslöshet? Har vi en skola i världsklass i Gävle med goda studieresultat? Har vi en äldreomsorg där även våra gamla kan få en jullunch på julafton eller får de en hård smörgås med skinka på julafton?

Svarar man nej på någon av dessa frågor så måste vi också vara beredda att diskutera hur mycket vi i framtiden ska investera i konserthus och symfoniorkester. Det är bakgrunden till RUT rapporten och nu när vi har fakta på bordet kan vi också ha en saklig debatt om framtiden. Det kan vara så att Gävle är för liten kommun att själv bära kostnaden för en halv miljard de kommande 20 åren och att både konserthuset och symfoniorkestern borde delfinansieras med stöd av regionen och våra närliggande kommuner.

Lars Beckman
Riksdagsledamot och kommunfullmäktigeledamot i Gävle (m)