Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

 Arbetslösheten i Gävle är för hög och måste pressas tillbaka!

Gävle är länets residensstad och har egentligen extremt goda förutsättningar för att likt Uppsala ha en mycket låg arbetslöshet. Faktum är att mellan Gävle är det en dubbelfilig motorväg, vi har utmärkta tågförbindelser, samma lagstiftning samma valuta och samma språk men när det gäller nivån på arbetslöshet är det som att det var ljusår mellan Gävle och Uppsala!  Gävle är inte en motor för Gävleborgs län utan snarare ett sänke. Vad beror det på?

Det finns självklart inte bara en förklaring men det går inte att utesluta att Gävles kris beror på en handfallen och handlingsförlamad kommunledning som inte har förmått att ställa om politiken till det nya moderna samhället som har växt fram. Gävle har historiskt grundat sin politik på att kommunen ska ha några stora arbetsgivare och därmed har företagsklimatet och relationer med de mindre företagen inte varit så viktiga för socialdemokraterna. När strukturomvandlingarna har påverkat Gävle så har man helt enkelt inte hängt med i utvecklingen. Att det tar + 10 år att flytta ett cykelställ för en snabbmatsrestaurang är ett gott tecken på varför det brister i Gävle, eller att en servering får 350 kronor i böter av kommunen för att man låter ett barn med funktionshinder sitta på en avskild plats, en liten bit utanför platsen med tillståndet. Att stänga av Gävle centrum för biltrafik och försvåra för handel är självklart ett annat exempel.

Gävle behöver nu sätta ett mål för ekonomisk tillväxt och ett kommunalt mål för vilken nivå som arbetslösheten ska pressas tillbaka till. När kommunstyrelsen sammanträdde nyligen och jag ställde frågor till föredragande om vad det är i Gävle kommuns verksamhetsplan som kommer att göra att arbetslösheten sjunker så svarade en ledande socialdemokratisk politiker att något sådant mål har inte Gävle kommun.  Det är ett stort misstag att inte ha ett sådant mål!  Tänk vilken kraft det kommer att bli när tusentals anställda varje dag börjar att arbeta mot målet – vi ska ha fler arbetsgivare i Gävle och en lägre arbetslöshet. Vi måste ha fler företag som växer – här i kommunen!

Varje politiskt beslut som Gävle kommunfullmäktige tar, och alla andra nämnder borde självklart prövas mot ett mål; - Leder det här beslutet till en högre ekonomisk tillväxt och därmed en lägre arbetslöshet?

Politik kan påverka en samhällsutveckling – vilket Gävle/Uppsala – är ett strålande bevis för, och nu måste alla partier i Gävle kraftsamla för att pressa tillbaka arbetslösheten och förbättra företagsklimatet! Det är inte en naturlag att vi ska ligga i topp över Sveriges högsta kommunalskatt, uselt företagsklimat och en mycket hög arbetslöshet. Tyvärr kommer nu den nationella politiken att försvåra målet med lägre arbetslöshet när den mörkröda regeringen chockhöjer skatter på jobb och företagsamhet men just därför blir det lokala arbetet än viktigare!

Lars Beckman (M)

Kommunfullmäktigeledamot, Gävle

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel