Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten oförändrad i riket – men ökar i Gävleborg

Arbetslösheten ökar i Gävleborg som också har landets högsta arbetslöshet. Länet hade i oktober den näst högsta ökningen i landet jämfört med oktober i fjol.
Det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om läget på arbetsmarknaden.

Färre skrev in sig som arbetslösa men färre fick jobb. De långtidsarbetslösa som varit utan jobb i mer än ett halvår, ökade med cirka 800 och var i oktober 9 100 personer.

Sammanlagt 15 400 personer var arbetslösa i oktober, vilket motsvarar 11,3 procent av arbetskraften.

Varslen ökade. 221 personer varslades om uppsägning, cirka 70 personer fler än i oktober i fjol.

– Det är bekymmersamt med de många varslen då vi är ett industritungt län. Men vi vet också att alla varslade inte blir arbetslösa, statistiskt sett blir cirka sex av tio varslade uppsagda, men endast ungefär hälften av dem blir arbetslösa, säger Charlotte Humling, arbetsförmedlingschef i Gävle, i ett pressmeddelande.

Drygt 40 procent av de arbetslösa är utrikesfödda, visar Arbetsförmedlingens siffror.

I hela landet var arbetslösheten i stort sett oförändrad jämfört med oktober i fjol.

Gävleborg har alltså landets högsta arbetslöshet medan de lägsta nivåerna finns i Uppsala län – 5,6 procent.

Bland kommunerna i Gävleborg är arbetslösheten högst i Sandviken (13,4 procent) och lägst i Nordanstig. I Gävle är arbetslösheten 11,6 procent, i Ockelbo 11,4 procent och i Hofors 9,8 procent.