Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljö och trivsel avgör hur länge man orka jobba

Annons

Det dagliga arbetsmiljöarbetet i dagens samhälle har hårdnat eller rent av försämras, på grund av regeringens tidigare besparingar på Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.


Det tidigare statliga bidraget till fortbildning av skyddsombud har också försämrat förutsättningarna för att jobba för säkrare arbetsplatser, för det goda och säkrare arbete.

Dagligen möts man att olika atitider son utvecklas från denna typ av förändringar, som RSO (Regionalt Skyddsombud) och HSO (Huvudskyddsombud) har jag mycket kontakt med arbetsmiljöverket och lagt märke till dem nya förutsättningar man får.

Afs:sarna som reglerar arbetsmiljölagen har blivit mer en redskap som man konsulterar inte som ett lag som man ska följa. Där i har också upplevs att inspektörer från arbetsmiljöverket uppfattas också mer som konsulter och inte som en myndighet.

Allt detta skapar mindre förutsägningar för oss skyddsombud för att kunna ställa krav för en bättre arbetsmiljö. Arbetsgivaren har fått också mer utrymme för att kunna göra och ha denna typ av försämringar på arbetsplatserna.
Jag som RSO och HSO vill inte ge upp kampen om ett förbättring på den här området, samtidigt som jag vill inte bli bemöt som att man ställer för högra krav. Vi har ett samhälle där det tekniska utvecklingen ligger långt före andra länder och jag tycker att det ska skapa förutsättningar för att göra arbetsmiljön också bra utifrån det.
Men att bli bemöt utan att inspektören tar hänsyn till det eller lyssna på det man säger så han får ett bättre perspektiv på dem problem man har i det lokala arbete är tycker jag att gå tillbaks i tiden där arbetsmiljö accepteras när den är dålig.
Jag vill inte höra av arbetsmiljö inspektören att han tidigare i sitt arbetsliv minsam jobbade ackord och på grund av det kännas som jag som skyddsombud ställer för högra krav, jag vill inte att det ska kännas som att det är tillåtet att jobba under stress, under press, under ett psicosocial mindrevärd komplex som skapas av att jobba i en dålig arbetsmiljö. Afs:sarna pratar ju öm hälsa, om detta inte är hälsa, min fråga är då.
Är detta det nya samhället det nya arbetet?

Jag vill inte dra heller alla över en kam, jag har också fått bra respons från andra inspektörer som representerar arbetsmiljöverket som har givit ett pushande i arbetsmiljöarbetet. Men som sagt jag vill inte att det ska kännas längre som om Arbetsmiljöverket är en konsult, jag vill att dem ska vara den myndighet som dem är och utifrån det ställa dem krav utifrån det tekniska utvecklingen för att vi ska nå en bra arbetsplats med en bra arbetsmiljö.
Som sagt man vill ha ett drägligt liv och kännas som att man är helt i kroppen den dag man går i pension.


Mario Izquierdo
Livsmedelsarbetareförbundet
RSO / HSO

Mer läsning

Annons