Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljön för läkarna i primärvården måste bli bättre

I dag saknas det förmodligen närmare 100 allmänläkare på våra hälsocentraler i Gävleborg.  Och det som i nuläget diskuteras är att införa, eller inte införa, ett tidsbegränsat listningstak. Listningstak innebär att hälsocentralen inte behöver ta emot nya patienter under en bestämd period.Att maximera antalet patienter till cirka 1 500 per läkare skulle vara ett sätt att göra allmänläkartjänsten mer attraktiv. Eftersom läkare ofta efterlyser mer tid till sina patienter.

Som det ser ut idag blir de välfungerande hälsocentralerna överbelastade med patienter som aktivt söker sig till deras goda vård. Detta riskerar, när vi inte har något listningstak, att personal söker sig därifrån på grund av överbelastning vilket i sin tur leder till att vårdkvalitén sjunker. Detta gynnar inte någon, allra minst patienterna.

Övriga faktorer, utöver färre patienter per läkare, som skulle kunna bidar till en ökad attraktivitet för primärvårdsarbetet är att kunna gå på utbildning kontinuerligt samt öka möjligheterna till forskning. Att som läkare slippa uppleva sig själv som en intygsmaskin (framför allt intyg till Försäkringskassan) är också viktigt, detta skulle kunna underlättas med hjälp av bättre IT-stöd. Inplanerad administration är naturligtvis ett måste.

Arbetsmiljön för läkarna i primärvården måste förbättras speciellt då allt mer vård skall utföras här.

Maria Molin (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel