Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket kräver bättre arbetsmiljö för lärarna i Sandviken

Nu kräver Arbetsmiljöverket att skolledningen i Sandviken skriftligt ska klarlägga för lärare och förskollärare hur de ska prioritera när arbetstiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter.
– Det är vad vi velat ha hela tiden. Det behövs centrala riktlinjer så att det inte är upp till varje arbetstagare och chef, säger Anette Almström Kovacic, huvudskyddsombud och Lärarförbundets ordförande i Sandviken.

Kommunen får nu tid på sig till 22 januari att svara. Det var det här brevet som lärarfackets företrädare väntade på när Arbetarbladet intervjuade dem nyligen som del i en granskning av sjukfrånvaron.

Arbetsmiljöverket signalerar att man överväger att besluta om ett föreläggande som kan förenas med ett vitesbelopp, det vill säga böter.

Vid inspektionen som Arbetsmiljöverkets inspektörer gjorde i augusti så uppgav lärarnas huvudskyddsombud att många lärare lider av stressymptom som sömnproblem, högt blodtryck och huvudvärk.

Läs också: Lärarfacket varnar för "tickande bomb".

– Vi tror och hoppas att det här leder till att vi får mer tid för kärnuppdraget, det vi är utbildade att utföra. Vi är övertygade om att det ger bättre verksamhet och ökad måluppfyllelse, säger Anette Almström Kovacic som menar att det i sin tur minskar stressen och gör att lärarna mår bättre.

Skolchefen Inger Norman vill vänta med att gå in på hur svaret till Arbetsmiljöverket ska formuleras. Hon konstaterar att skolledningen och lärarfacket har "lite olika bild".

Strax före jul sökte kunskapsförvaltningen pengar från en central kommunal pott för att se över lärarnas arbetstid, framför allt fördelningen mellan tiden som är förlagd på skolan och den så kallade förtroendetiden som ska ägnas åt planering och efterarbete.

Läs också: Arbetarbladets Anna Norling om lösningen.

– Vi behöver titta på det här tillsammans med de fackliga företrädarna och förtydliga hur förtroendetiden används och vad den är till för. Det finns nog många olika uppfattningar om det i organisationen, säger Inger Norman.

Anette Almström Kovacic menar att lärarna under de senaste åren fått alltmer uppgifter som de inte hinner med och att de tvingas använda tiden som de borde ägna åt planering och efterarbete. Det går ut över kvalitén och ökar stressen, menar hon.

När arbetsmiljöinspektörerna besökte Sandviken i höstas hävdade skolchefen Inger Norman att det är upp till varje chef att hålla koll på arbetsbelastningen och att cheferna hinner med att gripa in när det behövs. Hon uppgav också att hon inte oroas över ökad ohälsa bland lärarna.

– Vi har ingen hög sjukfrånvaro bland lärarna och ser inte att sjukskrivningarna stiger. Därför får jag inte ihop bilderna, säger Inger Norman.

Läs också: Nu ökar sjukskrivningarna bland personalen på sjukhuset.