Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre mycket mer än skidor

/

Vad göra i fjällen de dagar isvindar viner? Vi har roliga tips för alla små barn, gourmeter, spa-njutare, festglada och kändisspanare.

Annons

Efter en ljuvlig natt på tåget stiger vi utvilade av på perrongen i Åre. Men himlen är mörkmolnig och välkomnandet kargt: det blåser småspik i ansiktet. Höjdzonen och VM-8:an är stängda. Man vill helst bara mysa under ett täcke, men barnen blir rastlösa i hyrlägenheten. Vad göra?

Utflykt

Vi tar bilen till grannbyn Duved och Millestgården, ett fjällhotell med traditioner - här fanns pensionat redan 1687 - som nu drivs av Sylvi Jektvik och hennes son Mads. Här i trakten finns 8 000 år gamla hällristningar och Karolinermonumentet, som markerar var krigsmarschen mot Norge började. En marsch som slutade med att flera tusen soldater dog i isvindarna under reträtten.
- Vi vill skapa ett upplevelsecenter, lyfta fram platsens historia och bidra till att hålla bygdens näringsliv levande, berättar Sylvi.
Hon leder oss över ängen till sina fyra tama älgar som min dotter, treåriga Alba, får klappa och mata med potatis. Efter den saliga upplevelsen njuter vi av våfflor på älgmjölk i värdshusets gemytliga restaurang.

Ljuvligt badland

Tillbaka till Åre, som verkligen genomgått en förändring till mer lyxig skidort de senaste tio åren. Vi värmer vi oss i badet i nya storhotellet Holiday Club, vid stationen. Här finns bubbelpool, ljummen babybassäng och flera olika bastur.
- Här kan man lätt mjuka upp sig en hel eftermiddag med taskigt väder, kommenterar Solveig som åkt hit över dagen med vännerna från Trondheim.

Rustik lunch och after-ski

Nästa morgon smattrar snöblandat regn mot fönstret. Låga moln ligger som ett lock över pisterna. Det blir lunch på Åres trivsammaste restaurang - Buustamons fjällgård. Viltgryta med ren- och älgkött värmer, doftar och smakar underbart!
Vi tar en shoppingrunda i byn och köper bland annat smakrik getost från Skärvångens bymejeri. I hemslöjdsbutiken sneglar jag lystet på det mjuka renskinnet och de snygga skidtröjorna.

Bergbana

Åre Bergbana som fyller 100 år tar oss sakta upp till after-skin på Hotell Fjällgården där Sweet home Alabama vibrerar genom väggarna. På scenväggen står det "Probably the best afterski in the world". Bengt Ullström, jämtlänningen och marknadschefen på Skistar som äger liftarna i Åre, konstaterar åtminstone:
- Detta är Åres bästa afterski! Bra drag med folk i alla åldrar i riktigt skön atmosfär.

Kändisar och pilgrimer

Nere på Åre torg står en kaxig, svart Lamborghini parkerad. Lutad mot bilen skriver världsstjärnan i frestylehopp på skidor, Jon Olsson, autografer ackompanjerad av dundrande rockmusik. Vi drar oss undan mot lugnet i Åre gamla kyrka. Förr stannade tusentals pilgrimer här på väg mot S:t Olofs grav i Nidarosdomen, i domkyrkan i Trondheim.

Varm choklad

Sista morgonen blir det en tidig frukost på Åre bageri. Med räkmacka, gigantisk kanelbulle och varm choklad med grädde i magen är vi fulladdade för att pumpa adrenalin i VM-8:an.
Vi fick alltså tona ner uppskruvade skidförväntningar. Men till rälsens avkopplande dunkande på vägen hem konstaterar vi, ändå nöjt, att vi har fått ut massor ur vår vistelse. Vi har myst under sköna täcken, förkovrat oss i kulturhistoria, ätit och festat som kungar och fått klappa livs levande älgar. Inte illa - trots en tuff motståndare i Kung Bore.

Andreas Strömberg/TT Spektra

andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons