Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa album 2014 enligt Ralph Bretzer

Arbetarbladets musikrecensent Ralph Bretzer listar det bästa från musikåret.

Annons

1. FKA Twigs - “LP1”

2. Gavlyn - “Modest confidence”

3. Sleaford Mods - “Divide & exit”

4. Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band - “Mountain songs & other stories”

5. Neneh Cherry - “Blank project”

6. Sky Ferreira - “Night time, my time”

7. Edda Magnason - "Woman travels alone"

8. Hurray for the Riff Raff - “Small town heroes”

9. First Aid Kit - “Stay gold”

10. Rival Sons - “Great western valkyrie”

Årets låt: Kill J med “Bullet”. Julia Aagaards röst är magnifik – såväl kraft- som uttrycksfull och personlig – och “Bullet” är en briljant electropop-låt.

Årets konsert: Linnea Henriksson på Kulturbolaget i Malmö under Öresundsfestivalen. Henriksson är alltid bra live och på en svettig homecoming-spelning på klassiska KB är det rent magiskt.

Årets överraskning: Silvana Imam “När du ser mig • se dig”. Silvana Imams debutalbum var riktigt bra men den brutala och ändå återhållna kraften i årets ep och spelningar var något mycket större.

Årets besvikelse: Näthatet mot Kajsa Grytt. Man vill bara skrika “Men fattar ni ingenting?” till hatarna. Här finns ju både substans, originalitet och själfullhet. Och en fantastisk låtkatalog.

Årets mest väntade: Att Amanda Jenssen skulle vara lysande i "Så mycket bättre". Med den karisman, närvaron och rösten kan hon ju till och med gjuta liv i något så stendött som "När vi gräver guld i USA".

Årets lokala musikhändelse: Maxida Märak och Downhill Bluegrass Band “Mountain songs & other stories”. Att gifta samman det samiska med landsbygden i Kentucky både musikaliskt och tematiskt är genialt.

Årets lokala band/artist: Downhill Bluegrass Band. Bluegrassmusiken lever i Sverige men det är inte många som kan leka med de amerikanska förebilderna. Men Downhill, med ena benet i Torsåker, kan.

Årets mest oförtjänta hajp: Taylor Swifts musikaliska “helomvändning”. Även om man skulle tycka att steget från country-pop till pop-pop skulle vara så jättestort så gjore Swift klivet redan till förra plattan.

Årets musikläsning: Fredrik Strage “Strage TXT”. Fredrik Strage är en mycket god stilist men det är bredden och engagemanget han skriver med som imponerar allra mest.

Årets dokumentära: "Sápmi Sessions". En tv-serie om musik som faktiskt handlar om musik. Det är alltför ovanligt. Dessutom lyfter den en undervärderad del av det musikaliska kulturarvet.

Detta ser jag fram emot 2015: Att Kill J ska komma med ett debutalbum lika briljant som de singlar som den danska electronicaduon släppt hittills.

Annons