Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets bästa böcker

Lysande noveller, monstruösa människor, återutgivna mästerverk – kultursidans litteraturkritiker har utsett sina favoriter. Här listas årets bästa böcker, när vi får välja själva.

Bodil Juggas:

Marcus Torgeby – ”Löparens hjärta”

20-årig kille checkar ut från prestationssamhället, bygger en kåta i skogen och stannar där i fyra år. En hisnande självbiografisk berättelse, dessutom så oerhört välskriven. Marcus Torgebys historia berör djupt; vem behöver inte koppla ur.

Jill Alexander Essbaum – ”Hausfrau”

Amerikanska Anna gifter sig med korrekt banktjänsteman och blir hemmafru i Zürich, i ett land där tågen alltid går perfekt enligt tidtabellen utom när någon begår självmord framför dem. Schweiz är inte för inte även den berömda psykoanalytikern Jungs land. Fallet Anna gestaltar leda och desperation bakom urverksytans ticktack. Tung debutroman.

Elise Karlsson – ”Linjen”

Vad gör arbetet med oss? Arbetslösa Emma blir äntligen anställd och lyckas navigera sig upp i hierarkin; istället hamnar andra utanför den flotta kontorsglasväggen. Elise Karlsson skrev årets mest angelägna svenska roman, en iskall diamant som gärna ska läsas parallellt med Roland Paulsens avslöjande undersökning av Arbetsförmedlingen, ”Vi bara lyder”.

*

Stefan Westrin:

Daniel Kehlmann - "F"

Romanfest med stort F om ödet och de val vi gör i livet. Allvarligt och tyskabsurdistiskt roligt på samma gång.

Jamaica Kincaid – "Se Nu Då"

Jamaica Kincaid skriver ljudet av ett äktenskap som går sönder i romanform, symfoniskt och avklarnat uppriktigt.

Magnus Linton – "Knark – en svensk historia"

Sylvasst om ett land som länge haft en lagstiftning och politik som bygger på ideologier snarare än vetenskaplig evidens – och om människorna som gått under på grund av det.

*

Dan Sjögren:

Evelyn Waugh – "En förlorad värld"

Engelsmannen Evelyn Waughs grandiosa släktroman från 1945 ut på nytt. Han skildrar en grupp människor i den brittiska överklassen, väluppfostrade in absurdum, men ändå styrda av aggressioner, småsinne, förlegade ideal och katolska dogmer.

Ida Simons – "Timmarna före midnatt"

Holländskan Ida Simons roman handlar om "gaskammargenerationen", några decennier före det nazistiska folkmordet. Bitvis är det ändå en mycket rolig bok där slagfärdiga och egensinniga figurer virvlar förbi, grälar våldsamt eller berättar glada anekdoter.

Cormac McCarthy – "Guds barn"

Amerikanen Cormac McCarthy skildrar hur den utstötte Lester Ballard förvandlas till ett monster. McCarthy tråcklar ihop en tät väv med hjälp av de tusen detaljer han lirkar loss från landskapet, förloppet och Lester själv.

 *

Lennart Bromander:

Cormac McCarhy – "Guds barn"

McCarthy borrar sig in till ett slags existentiell nollpunkt genom att på ett underskönt språk skildra en monstruös människa. En utmaning att läsa.

Stina Stoor –"Bli som folk"

En härligt inspirerande debutnovellsamling, skriven på märgfullt dialektalt språk. I flera av novellerna fångar hon på ett mycket känsligt vis verkligheten ur barnperspektiv.

Sven-Eric Liedman – "Karl Marx – en biografi"

Ett formidabelt storverk, som självklart borde ha fått Augustpriset. Oerhört lärorik, skarpsinnig och ytterst välskriven.

*

Anna Jörgensdotter:

Katarina Kieri – "Vårt värde"

En av de årets finaste böcker. Så mycket sprängkraft och längtan och kollektiv vanmakt på så liten yta. Om att känna sig delad i två språk, om att ha blivit berövad något osynligt. 

Karin Johanisson – "Den sårade divan"

Igen en bok från en mästerlig penna och hjärna som förändrar perspektivet och lär oss att fortsätta framåt med allt vårt förnuft och all vår galenskap samtidigt. 

Jila Mossaed – "Jag föder rådjuret"

Mer än någonsin behövs allvar och uppror. Dessa dikter lyser liksom upp en väg för sorgen och håller oss i handen utan att krångla till det. 

*

Filippa Pierrou:

Michèle Desbordes – "Den blå klänningen"  

För att den trollbinder med ett flödande vackert men brutalt språk och ger röst åt ännu en kreativ kvinna ur historien.

Jon Fosse – "Trilogin"                             

För att den på ett ödmjukt och formsäkert sätt berättar en historia om kärleken till människan.

Stina Stoor: "Bli som folk"                           

För att den befolkas av omfångsrika karaktärer och gestaltar en hel värld genom detaljerna. 

*

Anne Brügge:

Kerstin Norborg – ”Marie-Louise”

Svensken vill ha blues, hellre vemodigt än kul en vinter utan snö. Kerstin Norborgs ”Marie-Louise” ser i hemlighet tillbaka på livet. Varför slutade hon måla? Varför odlade hon då sin felslagna dröm så att barnen att barnen fick se henne oåtkomlig och arg? Romanen börjar i sorg och slutar i självkritik, det är hoppingivande!

Katarina Bjärvall – ”Yes! Därför köper vi vad vi inte behöver”

Hopp kan man också få här. Köpkickar och tröstköp ligger på neuro-nivå. Ju mer vi förstår om oss själva, desto lättare att stå emot det grupptryck som kallas reklam.

Anna Bengtsson – "Kaffekanna åker bort"

Alltså: Smit från nyhetshajpen, köp en jättegammal bok, en tvååring! I en fysisk bokhandel fann jag nu i december Anna Bengtssons "Kaffekanna åker bort "), en barnsligt gränslös fantasi mitt i vardagen, ett tips till oss vuxna att inte begränsa våra tankar. I bussen med Kaffekanna åker bestick! Vart är de på väg? Samma tankeflykt bjöds jag in till i höstas. ”Kan doktorn komma”, bad lilla Tage. Jag släppte maskrosjärnet och gick med till sandlådan. Han pekade tyst på en plastgaffel. Jag tog tempen på den med en vattenpistol och bäddade ner den i en sandig foppatoffel.

*

Johanna Hejdenberg:

Frida Nilsson – "Ishavspirater"

När Siris syster Miki blir bortrövad av den fruktade piraten Vithuvud som tvingar barn att hacka diamanter i en gruva måste Siri göra det ingen vågar – följa efter. En spännande äventyrsberättelse där syskonkärlek och mod står i fokus. En bok som man dras in i från första sidan och sedan inte kan lägga ifrån sig. Det här är en blivande klassiker och den perfekta högläsningsboken under jullovet.

Ulf Stark och Stina Wirsén – "Systern från havet"

Under andra världskriget öppnade Sverige sina gränser i stället för att stänga dem. "Systern från havet" är en finstämd berättelse om ett av alla 70 000 ensamkommande flyktingbarn som då kom hit från Finland. Margaretas familj ska ta hand om Sirkka. Det sker inte direkt från start men så småningom börjar vänskapen mellan flickorna gro. Stina Wirséns bilder är magiskt fina även om en del är väldigt sorgliga.

Katarina Taikon – "Katitzi"

Nyutgåva med moderniserat språk och förord av Angelica Taikon. Som nio-tioåring slukade jag böckerna om Katitzi, lånade och läste om dem gång på gång. Nu 30 år senare när de första delarna i serien kommit i nytryck med illustrationer av Johanna Hellgren är det fortfarande en omtumlande läsupplevelse. Böckerna är fortfarande roliga, sorgliga och spännande. Och dessvärre är diskrimineringen av romer fortfarande aktuell. När jag mötte Katitzi som barn kändes det som att det var historia jag läste om, en svunnen tid. I dag när det sitter frusna EU-migranter utanför varje mataffär vet jag att jag hade fel. Böckerna om Katitzi handlar även om vår tid.

*

Rasmus Landström:

Samar Yazbek – "Resa in i tomheten"

Ett reportage från krigets Syrien som utspelar sig bland ruinhögar och vägspärrar. I poetiska scener beskriver Yazbek sina möten med vanliga människor som försöker överleva vardagen. Detta varvas med halsbrytande avsnitt där hon flyr från bombanfall. ”Resa in i tomheten” är präglad av värme samtidigt som den är olidligt spännande.

Magnus Linton – "Knark: en svensk historia"

Lintons bok om den svenska knarklagstiftningen är inte bara ett rasande angrepp på en inhuman politik som offrar de allra mest utsatta – det är också en medryckande berättelse om folkhemmet. Knark är en välskriven reportagebok som gärna kan läsas tillsammans med Lintons bok om global narkotikapolitik: Cocaina.

Sven-Eric Liedman – "Karl Marx. En biografi"

Liedman har ägnat 40 år av sitt liv åt att forska om Marx. Detta är hans 800-sidiga magnum opus om honom. ”Karl Marx” framställer en tänkare som ständigt anpassade sina teorier till den föränderliga omvärlden och som har lite att göra med de nidbilder som målats upp av honom. Boken lovsjunger Marx men är kritisk till mycket av marxismen.

*

Tim Andersson:

Svetlana Aleksijevitj – "De sista vittnena"

1 Kritiker brukar framhäva andra delar i Aleksijevitj stora svit om sovjetmänniskan, böcker som är mer raffinerade till formen. Själv håller jag ”De sista vittnena” högst, just på grund av dess brutala enkelhet: 100 monologer där personer berättar om den dag i deras barndom då kriget och kom till Belarus. Starkt på gränsen till outhärdligt.

Aris Fioretos – "Mary"

Det är under militärjuntan i Grekland. Fioretos skriver om solidariteten i ett litet kvinnokollektiv, ett slags negation av den statiska, manligt hierarkiska förtrycksapparat som juntan bara är ett extremt uttryck för. Och han skriver framför allt om Mary som, liksom sin namne en gång gjorde, bär ett litet frö av hopp i sin mage.

Tom Malmquist – "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv"

Jag sträckläste den första fjärdedelen av den här boken på bussen från jobbet. När jag kom hem fick panik för att min flickvän inte var i lägenheten och rusade ut för att leta efter henne. Dokumentärromanen ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”, som handlar om hur författaren oväntat förlorar sin älskade, slukar och spottar ut läsaren.