Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets bästa spel 2008 blev...

Vilka spel var störst, bäst och vackrast 2008? Varsågod:
Här är spelredaktionens topplista: Årets bästa spel 2008.

(Media Molecule/Nordisk Film Interactive)

Format: Ps3

”Little big planet” gav spelmakarna på Media Molecule dig i alla fall verktygen att skapa ditt alldeles egna plattformsspel, komplett med tajt kontroll och supergrafik.

Som om inte det var nog fick man dessutom en drös suveräna färdigtillverkade banor och möjlighet att ladda ner en strid ström av andra spelares banor och tillbehör till den ständigt växande ”Little big planet”-världen.

Det här är en snöboll som bara har börjat rulla. I takt med att fler Playstation 2-användare byter upp sig till en Ps3:a så kommer det här fenomenet bara att fortsätta växa, för det här är ett spel som är lika roligt om du är kille eller tjej och det spelar heller ingen roll om du är åtta eller 38 år gammal.

(Konami)

Format: Ps3

Solid Snakes sista äventyr blev en stark och omtumlande resa. Med hjälp av kraften i Playstation 3:s hårdvara kunde geniet Hideo Kojima berätta sin bästa historia hittills. Grafiken, intrigerna och spänningen gjorde att vi satt som på nålar rakt igenom årets mest ambitiösa spionthriller.

(Rockstar/Take 2)

Format: Ps3, Xb 360, pc

Nästagenerations-debuten för världens mest omdebatterade maffiaspel blev en solklar triumf för Rockstar-teamet. Mer fokus på en väl sammansatt story och en levande stad fylld av (nästan) riktiga människor tvingade fram samvetskval hos spelaren medan han/hon klättrade i hierarkin i Liberty Citys råbarkade undre värld.

(EA Sports)

Format: Multiformat

Efter några år av pliktskyldiga årliga uppdateringar tog EA Sports ett jättelikt next gen-steg. Redan förra årets NHL-spel innehöll revolutionerande nyheter och på ”NHL 09” föll fler pusselbitar på plats.

Spelarna är smartare, försvarsspelet fick balans och ”be a pro”-läget är sensationellt roligt. Att det inte går spela årets elitseriesäsong är enda invändningen.

 

(Harmonix/EA Games)

Format: Xb 360, Ps3, Wii

”Guitar Hero” var lysande, men hur kul är det att spela ensam i längden? Med ”Rock Band” fick morsan greppa micken, farsan hänga på sig basen, syrran banka trummorna sönder och samman, medan du greppade gitarren.

Ett knappt halvår senare kom uppföljaren ”Rock Band 2” och gjorde konceptet ännu bättre med möjligheter att bilda band online med vardagsrums-rockers från hela världen.

(Epic Games/Microsoft)

Format: Xb 360

Epic Games testosteronstinna machokrigare visade känslor i uppföljaren till en av de senaste årens mest stilbildande actionrökare, vilket fick dem att verka aningen mer mänskliga. Även om det mest handlade om parenteser mellan de intensiva och omväxlande eldstriderna så fick det ett av spelhistoriens mest perfekta spel att växa ytterligare.

(Activision Blizzard)

Format: PC

Visst känns det lite som om Blizzard uppfunnit hjulet en gång till. Det går dock inte att bortse från fakta. En expansion som gör det som syntes omöjligt, nämligen att göra ett redan intill perfektion bra spel ännu bättre.

(Codemasters)

Format: PS3, Xbox 360, pc

Om det är en fortsättning på TOCA eller uppföljare till Colin McRae, arkad eller simulering, spelar egentligen ingen roll när Codemasters släpper loss ett ”Dirt”-liknande racingspel så asfalten smälter. Rasande rolig racing med fantastisk körkänsla och störtskön grafik. En innovation värd applåder är ”flashback”-funktionen som ger dig möjlighet att direkt spola tillbaka och göra ett nytt försök med den där svåra kurvan.

(Nintendo/Bergsala)

Format: Wii

”Mario Kart” och riktigt onlinestöd. Behöver vi egentligen säga mer? Okej då, vi lägger till fantastisk bandesign, funktioner som gjorde att amatörer kunde ge veteraner en match, fläckfri kontroll (komplett med fungerande plastratt) och ett ton charm.

(Bethesda/Ubisoft)

Format: pc, Ps3, Xb 360

Storlek är inte allt, men kombinerar man det med suveränt rollspelande i en öppen dystopisk ”efter katstrofen”-värld, fylld av häftiga karaktärer så är man helt klart i mål. ”Fallout 3” är som ett MMORPG offline och när du en gång har klivit över tröskeln in i det här monumentala äventyret så kommer det att dröja innan du är beredd att återvända till verkligheten.