Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Gävlebo 2013: Mats Huldt och Missing People

Årets Gävlebo är - Mats Huldt, operativ chef för Missing People i Gävleborg. Han vann omröstningen för sitt totala engagemang både när det gäller att leta efter försvunna personer och för hjälpen till anhöriga. Dygnet runt.

– Jätteroligt, men jag är lite i chock, sa han direkt han fick beskedet, en blombukett och 5 000 kronor att skänka till något han brinner för.

Fem värdiga kandidater men bara en vinnare. Årets läsaromröstning slog rekord i antalet röstande och Mats Huldt fick klart flest.

Förra hösten bildades Missing People Gävleborg och alla styrelseplatser var just tillsatta när det var dags att leta efter den försvunna Gävlekvinnan Tuula. 150 personer var engagerade i sökandet.
– Det var nästan mer än vi klarade då.

Efter det har det blivit fler insatser och alla som organisationen sökt efter här omkring har hittats.
Upplägget har fungerat från första stund. Hela ledningsgruppen samarbetar. Mats Huldts fästmö Annelie Ström är den som administrerar och plockar in information. Mats ger sig ut på motorcykeln och kollar på plats inför själva söket.
– Det är lite smidigare att köra runt på motorcykel, säger han.

Senast organisationen samlade sig inför en skallgång var för en kort tid sedan när Joel Loikkanen anmäldes försvunnen i Gävle. Då hann det komma in ett säkert tips så skallgångskedjan kunde blåsas av i sista stund. En vecka senare var Joel funnen i Stockholm.

– Vi bygger upp en fast hundgrupp och det är ganska unikt i landet. Just nu ingår tolv hundar som en ansvarig tränar upp för sök.
Mats Huldt är lokföraren som arbetat som livvakt i Irak och drabbades av posttraumatisk stress.

– Det hela är ganska enkelt. Jag har själv en rätt stor ryggsäck och har sett mycket elände som jag fortfarande kan ha lite svårt att hantera men nu kan jag bidra. Jag har funnit mig själv. Det som varit en börda har blivit en tillgång, säger han.

När det gäller de 5 000 kronor står valet mellan Ria och det antimobbningsprojekt som vännen Pierre Hesselbrandt nyss startat.
– Jag känner mig verkligen uppskattad i dag. Och det vi gör är ju för alla, säger han.