Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Gävlebo, kandidat: Christer Ringh

Genom föreningen Heros får unga med olika funktionsnedsättningar chansen att idrotta.
– Det handlar om att alla ska ges samma förutsättningar att delta på sina egna villkor, säger Christer Ringh, föreningens stora eldsjäl.

Vilken ska bli Årets Gävlebo? Gör din röst hörd här

Vi träffas i bowlinghallen i Gävle. Christer Ringh är där tillsammans med en grupp funktionshindrade ungdomar och ett antal ledare. Han pratar och skojar med alla och ropar uppmuntrande.

– Med rätt stöd och rätt miljö har alla möjligheten att utvecklas, säger Christer Ringh.

Heros startade för tio år sedan. Det är en korpförening för barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar som vill utöva och tävla i idrott. De har aktiviteter som bowling, boccia, innebandy, fotboll, badminton och elhockey bland annat.

LÄS MER: Här är Heros nya hemmaarena

Christers engagemang började med att han tränade innebandy med ungdomar från Polhemsskolans särgymnasium. Han jobbade sedan ideellt som ledare inom Heros i flera år. I dag är han anställd av förbundet.

– Det finns inte många aktiviteter för barn och ungdomar med särskilda behov. Om de deltar i den ordinarie idrotten blir de snabbt utslagna, konstaterar han.

– Vår verksamhet handlar om att få unga med funktionsnedsättningar att röra på sig och ha roligt. Vi anpassar nivån efter deras förmåga.

Vi har spelare som säkert kan sparka boll lika hårt som Zlatan men de vet inte vad offside är.

Heros har i dag 324 medlemmar är den tionde största föreningen i Parasportförbundet . Det är barn och ungdomar med allt från grav utvecklingsstörning eller rörelsehinder till olika diagnoser.

– Vi har spelare som säkert kan sparka boll lika hårt som Zlatan men de vet inte vad offside är, säger Christer.

Något som är unikt för Heros är deras elhockeylag, de spelar med specialbyggda elbilar för rullstolsburna. Varje stol kostar 100 000 kronor och Christer har lagt ned mycket jobb på att söka stipendier och hitta sponsorer för att kunna köpa dessa.

– Det blev en succé. I dag har vi ett lag med 13 spelare. Sporten finns bara på åtta orter i Sverige så vi samarbetar för att ordna matcher och cuper.

Han märker att många får stärkt självförtroende och nya vänner genom Heros.

– Idrotten betyder mycket för dem, det ger dem hopp om en framtid. Här blir de sedda, hörda och bekräftade. Och här har de möjligheten att lyckas. Många av våra medlemmar har negativa erfarenheter från skolan där de alltid har känt sig misslyckade.

Christer och Heros får mycket uppskattning både från deltagare och föräldrar. Det är inte ovanligt att föräldrarna blir rörda till tårar när de ser hur bra det går för barnen.

Men det är ett stort åtagande. Det behövs ofta fler ledare, helst skulle föreningen vilja ha en ledare per deltagare.

– Den traditionella ungdomsidrotten bygger på föräldraengagemang men vår verksamhet riktar in sig på att kunna ge föräldrarna en andningspaus, för de får sällan avlastning, förklarar Christer.

Efter fler års kämpande har Heros nu i höst fått tillgång till en "egen" träningslokal vid Vallbacksskolan i Gävle. Tidigare har de haft träningar på åtta olika ställen i kommunen.

– Det skapar trygghet. För våra medlemmar är det viktigt med rutiner och igenkänning.

Christer Ringh

Ålder: 52 år.

Familj: Fru och två vuxna döttrar.

Bor: Radhus i Sätra.

Gör: Föreningskonsulent på KF Heros i Gävle.

Intressen: Heros, all min tid går till det.

Styrka: Jag kan bemöta alla sorters människor och nätverksbyggande.

Svaghet: Jag kan bli för engagerad och inte se mina begränsningar.

Läser: Mest facklitteratur.

Lyssnar på: Gärna Eva Dahlgren, men jag är allätare.

Tittar på: Sport och nyheter.

Tacksam för: Min familj. Uppskattningen och förtroendet jag får via mitt arbete.

Motivering: "Christer är en riktig eldsjäl i föreningen Heros. Han bidrar genom sitt engagemang till att skapa mötesplatser och gemenskap för funktionshindrade. Utan Christer skulle Heros inte finnas."

Här är de andra kandidaterna till Årets Gävlebo:

Kandidat nummer 2, Johanna Sewon

Kandidat nummer 3, Anders Bergström

Kandidat nummer 4, Naome Ruzindana

Kandidat nummer 5, Nils-Eric Theander

Tidigare vinnare av Årets Gävlebo:

2015: Lasse Wennman

2014: Anna Sving