Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets hipsterjulklapp?

Som så ofta säger Shakespeare det bäst: ”Den som har skägg är mer än gosse, och den som inte har något skägg är mindre än karl.”

Som skäggbärare är jag förstås partisk i skäggfrågan. Inte för att skägg är något som upptar stor del av min tankemöda, till skillnad från hos författarna bakom ”Skäggboken” som nu kommer ut på Kalla Kulor förlag. Före detta Gävlebon (och Arbetarbladet-medarbetaren) Axel Naver har tillsammans med Eric Thorsson och Anders Bergstedt gjort en bok om allt man vill veta om skägg och lite till. Om vanliga skägg, slutspelsskägg, hårdrocksskägg och syntskägg. Om fjuniga skägg och burriga skägg. Om skägg som knappt märks och om skägg som kan skrämma små barn. Alla tänkbara frågor kring skägg dryftas. Får skäggbärare ligga mer eller mindre? Blev Leif Pagrotsky retad i Riksdagen för sitt skägg? Varför har vi skägg? Skäggmodet genom historien får en genomgång och berömda skägg studeras. Det finns så många skägg-foton i boken att det börjar klia i ansiktet bara av att bläddra i den.

Intressant är hur många av intervjupersonerna som säger att de har skägg för att skilja sig från mängden. Med tanke på att skägg är den främsta hipsteraccessoaren får nog dessa individualister börja tänka om. En kind len som en babyrumpa är snart kanske det punkigaste man kan ha?

Nåväl, det är ännu bara augusti, men årets stora hipsterjulklapp verkar redan ha kommit. Om skäggtrenden inte redan är över till jul, vill säga.

KE