Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets julklapp är här!

/

Årets julklapp är upplevelser, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI).
Och trots lågkonjunkturen spås julhandeln slå rekord igen.

Annons

Upplevelserna ska vara färdigförpackade lösningar som säljs i detaljhandeln. Det kan vara allt från en tur i ett stridsplan eller en brunch för två på den lokala restaurangen. Eller en resa med luftballong.

Den försvagade konjunkturen till trots slår julhandeln rekord även i år, spår HUI. Enligt prognosen beräknas svenskarna handla för 61 miljarder kronor vilket är en ökning med 2,5 procent jämfört med förra året. Det är dock en betydligt svagare ökning än tidigare år.
Den bransch som går bäst är sport och fritid. Hälsotrenden håller i sig och gör att branschen ökar med tre procent, enligt prognosen.
Till glädje för leksakshandeln drar inte svenskarna in på julklappar till barnen. Branschen ökar med två procent, spår HUI.
Sämst går elektronik- och guldsmedshandeln.
Prognosen för decemberhandeln var ovanligt svår att göra på grund av det osäkra ekonomiska läget, enligt HUI.

Redan förra året spådde HUI att julhandeln skulle spränga 60-miljardersvallen, men förhoppningarna infriades inte då. Fjolårets julhandel stannade på 59,8 miljarder kronor.
Enligt årets prognos kommer varje svensk i genomsnitt att köpa varor för 6 600 kronor, vilket är nästan 1 500 kronor mer än övriga månader under året.

TT

Vad tycker du är årets julklapp? Tyck till i kommentatorsfältet

Mer läsning

Annons