Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets tyngsta boksläpp – snart är de här

/
  • Nu får vi till slut läsa om vad som egentligen hände med journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Solen kanske skiner utanför ännu, men i förlagsvärlden har bokhösten redan börjat. De kommande månaderna är laddade med årets tyngsta boksläpp. Arbetarbladets kulturredaktion tar temperaturen i bokfloden.

Annons

Bokhöstens...

… stjärna på Bokmässan

Det händer att någon av de stora elefanterna dimper ner i Göteborg, även om de stora elefanternas skara börjar tunnas ut. En av de nya stora elefanterna heter Jonathan Franzen, som besökte Bokmässan 2011. I år kommer en av de gamla elefanterna: Richard Ford. Bokmässe-besöket sammanfaller med utgivningen av hans senaste roman ”Kanada” som nu har fått en svensk översättning. Ford har gjort sig ett namn med romaner som ”Sportjournalisten” och ”Som landet ligger”. 1996 fick han Pulitzerpriset.

… äntligen

”Äntligen!” förknippar vi med tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, men samma utrop passar utgivningen av Johan Perssons och Martin Schibbyes ”438 dagar” som, just det, äntligen berättar historien om vad som egentligen hände i Ogaden-provinsen. Många författare får slåss om strålkastarljuset. Men ingen tidning eller tv-kanal lär missa att uppmärksamma Perssons och Schibbyes berättelse.

… debutanter

Som skönlitterär författare är Daniel Poohl debutant, men som röst i det offentliga samtalet har Poohl sedan länge gjort sig känd som en av de starkaste rösterna mot främlingsfientlighet. Expo-redaktören Poohl debuterar med en roman om vad som hände när flyktingar från det krigshärjade Jugoslavien flyttade till en dalsländsk bruksort. Även Björn Runge har redan ett känt namn – men som filmare. Hans romandebut bjuder på ett familjedrama om en son som söker sin far (bara bokens country noiriga omslag gör oss nyfikna, med ett foto av vad som måste vara ladornas motsvarighet till det lutande tornet i Pisa). En debutant som vi inte sätter alltför stora förhoppningar till är polisen och före detta ”Robinson”-deltagaren Martin Melin. Att vara exman till en deckardrottning räcker inte.

… snuskromaner

Som EL James ”50 nyanser av honom”, och alla dess epigoner, verkar vara tämligen frånvarande i höst. De återhämtar sig väl inför nästa rullning i sänghalmen.

… nedslag i Gimo

Gimo kan inte påstås ha lämnat ett stort intryck i den svenska litteraturhistorien. Men nu i höst kommer en roman som är helt tillägnad den uppländska orten. Patrik Godin debuterar med ”Gimokrönikan”, en roman om en ”borttynande bruksort” och människorna som lever där. Berättelsen följer Patrik, som efter en skilsmässa återvänder till hemorten och börjar arbeta som lärare i den skola där han själv gick som ung. Gamla vänskaper tas upp – men en viktig vänskap saknas. Jussi. Han är försvunnen, men är han död eller har han självmant valt att försvinna? Återstår att se om Godins debut håller tillräckligt hög klass för att placera Gimo permanent på den litterära kartan.

… medieträsk

De böcker som lär få oproportionerligt med utrymme i mediekretsar – i proportion till intresset hos den vanliga läsaren – är Björn af Kleens ”Lucke och Lull” och Bernt Hermeles ”Firman. Bonnier.” af Kleen går vidare från adeln till den borgerliga familjen och skildrar med familjen Bonnier som exempel hur arvet förs vidare inom borgerligheten. Han berättar historien om hur arvet fördelades efter Lukas Bonnier. Bernt Hermele gräver också i Bonniers smutstvätt och berättar om en vacklande mediegigant som efter dåliga affärer och ”ledningens oförmåga att navigera i dagens digitala medielandskap” ställs inför stora utmaningar. Nästan lika intressant som att läsa böckerna ska det bli att se hur de behandlas i Bonnier-pressen.

återkomst

Hitler. Visserligen är Führern aldrig frånvarande i bokfloden, då läsare aldrig tycks tröttna på att läsa om andra världskriget och Hitlers underhuggare (en genre lika proppmätt som Göring). Men nu är han faktiskt tillbaka på riktigt. Eller åtminstone som romanfigur. I Timur Vermes ”Han är tillbaka” vaknar Hitler upp 2011 i Berlin och anpassar sig snabbt till den nya tiden och blir ett internetfenomen. Får man skoja om Hitler? har kultursidorna i Tyskland frågat sig.

… upptrissande förväntningar

När Donna Tartt (bilden)2002 gav ut ”Den lille vännen” hade fansen väntat på hennes återkomst så länge att de utvecklat nervösa besvär. Besvikelsen blev stor. Comebacken nådde inte upp till genombrottets (”Den hemliga historien”) nivå. Förväntningsnivån är alltså inte lika sjukt upptrissad denna gång, men ändå alarmerande hög. I ”Steglitsan” berättar Donna Tartt om en pojke som överlever en olycka och om en målning som drar honom in i en dold sida av konstvärlden.

… tegelsten

När vi läser Stephen King är vi vana med att behöva lyfta skrot före läsningen för att orka hålla uppe boken. Han är inte främmande för att skriva riktigt långt. Med 850 sidor får vi nog lägga på extra vikt på skivstången för att orka med hans ”22/11 1963” som ges ut i november. En bok om en tidsportal som leder tillbaka till 1958 och ett uppdrag om att förhindra Kennedy-mordet.

… förmögenhetsgranskningar

Stora förmögenheter har byggts upp i Sverige. Ett antal av höstens böcker tittar närmare på dessa skattkistor och drakarna som vaktar dem. Gunnar Wetterberg tecknar i ”Wallenberg” ett porträtt av Sveriges kanske mäktigaste familj och vägen till deras dominans. Bengt Ericson tittar i ”Spekulanten” närmare på finansmannen Erik Penser som byggde upp en förmögenhet, förlorade den och sedan lyckades bli miljardär ännu en gång. Att Göran Hägg kan skriva underhållande om svensk historia vet vi sedan tidigare. Hans höstaktuella bok ”Svenska förmögenheter” beskrivs som en bok som ”med gott humör och stor sakkunskap” skildrar de stora förmögenheternas framväxt, från rövarbaronerna till, tja, Penser.

… rabaldervarning 1

En hink med skit, kallades den första laddningen av dramatikern Lars Noréns (bilden)dagböcker. Hårda omdömen om kultureliten gjorde ”En dramatikers dagbok” till 2008 års skandalbok i de finare salongerna. I DN skrev till exempel kritikern Leif Zern: ”Nu träder Norén i tjänst hos den snaskpress han påstår sig förakta så djupt. Det privata upphöjt till norm, allt enligt det pretentiösa mottot: min skit är ditt guld.” Fem år senare har Norén fyllt en ny hink att slänga ut över Kultursverige.

… rabaldervarning 2

Näthatare kan börja värma upp fingrarna, för i höst är Maria Sveland tillbaka med en ny bok. Senast rasade debatten när hon gav ut debattboken ”Hatet”. Höstens bok är i stället en roman, ”Systrar och bröder”, om att överleva sin barndom som förlaget beskriver som ”en undersökning av kärnfamiljen och dess neuroser”. Låter inte som lika högexplosivt stoff som i Svelands förra bok. Men i dessa tider av näthat behövs bara en gnista …

… kulturgärning

Att David Foster Wallaces essäer nu har översatts. Hans romaner kan vara en djungel att tränga igenom, men hans artiklar och essäer kan läsas även av sådana som inte pallar med romanförfattaren Wallace. Hans reportage om att resa med ett lyxkryssningsfartyg är en klassiker.

… avslöjanden

Journalistikens långläsning upplever en guldålder, trots missförstånden om att nätet bara duger till snuttexter. Magasin som Filter brer ut texterna över åtskilliga uppslag. Även avslöjande journalistik i bokform säljer. I höst har flera svenska journalister valt de hårda pärmarna för sina berättelser. I ”Spår” berättar Lena Sundström historien om utvisningen 2001 av Egyptensvenskarna som kom att bli en av 00-talets största politiska skandaler. Kerstin Lundell fortsätter i ”Det svarta blodet” sin granskning av oljebranschen. Anders Rydell gräver sig tillbaka till nazisternas stulna konstverk och nazisterna har även en huvudroll i Johan Åsards ”Drottningens hemlighet” om drottning Silvias far och hans kopplingar till Nazityskland. Och det är bara några av reportageböckerna som bokhösten för med sig.

blockbuster utanför kultursidorna

Nej, räkna inte med helsidesrecension i DN, men utanför kultursidorna har Jonas Jonasson blivit en folkkär författare med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” som gjorde en sanslös succé. I höst är han tillbaka med ”Analfabeten som kunde räkna” som tar författaren till Soweto och Nombeko Mayeki – en kvinna som gör resan från fattigdom till internationell storpolitik i en roman som ”gör upp med fundamentalismen i alla dess former”.

… kriminalromaner

Ingen bokhöst utan ett gäng nya deckare så klart. Några av våra största svenska deckarnamn travar upp nya högar i bokhandeln. Mankell, Kallentoft, Marklund, GW Persson och Camilla Läckberg (bilden). Men den Läckbergs bok verkar med sina kortare texter bara vara ett försök att krama ännu mer cash ur guldkossan. De som väntar på en äkta Läckberg får ge sig till tåls. Den kriminalroman som på förhand låter mest originell är Martin Olczak ”Akademimorden” om ledamöter i Svenska Akademien som mördas med en svartkrutsrevolver från 1860-talet.

Annons