Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Århundradets snöoväder

/
  • Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, var i tjänst under det stora snöovädret 1998.- Sannolikheten för att Gävle ska drabbas av samma sak igen är mycket liten, säger han.

Minns ni snökaoset i december 1998? Det är tio år sedan (år 2008, reds anm.). Det började som ett vanligt snöfall. Ett dygn senare hade vädret utvecklat sig till snödramatik av sällan skådat slag. Gävle låg insnöat i århundradets värsta oväder.

Annons

Busstrafiken stod stilla. Tågen slutade gå. Folk kunde inte ta sig till jobbet. Skolor och företag fick stänga och färskvarorna tog slut i affärerna. Sjukhuset ställde in operationer. Bandvagnar ersatte ambulanstransporter. Hela samhället lamslogs och vi blev isolerade från omvärlden.
Vi fick oss en tankeställare och en rad minnesvärda upplevelser.

Snökaoset satte Gävle på kartan och i rekordboken. På tre dygn dansade det ned närmare 140 cm snö och det är nytt svenskt rekord.
På sina håll föll det ännu mera snö.
Men hur kunde det snöa så mycket på så kort tid? Kan det inträffa igen?

Meteorolog Sverker Hellström, på SMHI, var i tjänst under de här remarkabla dygnen. Han berättar:

- Det var envisa och konstanta nordostvindar, som tog upp energi och värme när de passerade det ännu isfria och förhållandevis varma Bottenhavet. Vinden bromsades upp vid kusten och fukten blev täta snöbyar, som lämpades av över Gästrikekusten.

- Man kan säga att det bildades en snökanon i Gävlebukten, där vinden ständigt producerade ny snö. Något liknande inträffade i Oskarshamn år 1985.

- Fenomenet kan bara uppstå på svenska Ostkusten, där vinden kan få en lång färdväg över varmt vatten, enligt Sverker Hellström. Bottenhavet är ett sådant vidsträckt vatten.

Snökanonseffekten förutsätter också att vinden har en viss hastighet och når från marken och minst 2 000 meter upp i luften.

Kan det hända igen?

- Ja, det är klart. Ostkusten drabbas då och då, det vet vi, men sannolikheten för att just Gävle drabbas är liten. Det kanske inträffar en gång vart hundrade år. Och skulle ni drabbas igen är det osannolikt att det skulle bli sådana mängder som 1998, svarar Sverker Hellström.

Ett vanligt snöväder brukar ge 10-15 cm snö på ett dygn.

Annons