Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artificiell intelligens gör det lättare att nå klimatmålen

Annons

Även om de flesta av oss fortfarande surfar på den väldiga lyxvågen, frampressad av teknologiska framsteg, slavliknande arbetsvillkor och en evig ström av lastbilar, fartyg och flygplan, så förnimmer vi ängsligt i vår blindhet att vågen snart närmar sig klippbranten.

Varför har människan så svårt att uppnå klimat- och hållbarhetsmålen? Kanske är det relevant att göra en liknelse för att öka den intuitiva förståelsen.

Tänk dig att människan är såsom en dator. Cashminnet är närminnet och hårddisken är all kunskap och information som du tillägnat dig. Processorn avgör din intelligens och annan mjukvara motsvarar praktiska och teoretiska färdigheter inom matematik, musik, konst, snickeri etcetera. Sist men inte minst avgör operativsystemet hur väl du kan integrera alla kunskaper och färdigheter och därmed kunna förutse, förstå och kunna agera på olika situationer på ett sätt som är långsiktigt och fördelaktigt för alla involverade.

Närminnet kan relativt enkelt tränas genom olika tekniker, hårddisken och processorn är relativt svåra att uppgradera. Annan mjukvara kan lätt tränas beroende på vad du är intresserad av. Men, den stora elefanten i rummet är operativsystemet. Det är här det finns stora brister hos mänskligheten. Kanske har du hört att Einstein poängterade att man kan inte lösa problem med samma tankesätt som skapade dem. Det han då syftade på var människans "operativsystem".

Det mänskligheten gör nu är att frenetiskt försöka hitta lösningar på globala utmaningar utan att operativsystemet uppgraderats. Det är ungefär som att låta en grundskoleelev sköta ett kärnkraftverk.

Lyckligtvis går det att uppgradera vårt interna operativsystem. Det kan vara i form av ökat helhetsseende, förståelse för känslor och värderingar, ledaregenskaper, kritisk analysförmåga, kreativitet och problemlösningsförmåga, empati och konfliktlösningsförmåga, men också teoretisk kunskap och praktiska färdigheter. Att uppgradera det mänskliga operativsystemet är inte helt enkelt, men med artificiell intelligens skapas snart ett optimalt redskap som kan implementeras globalt.

Det som sker i det fördolda är utvecklingen av ett nytt globalt utbildningssystem, kallat Massive Open Online Courses (MOOCs), på svenska - storskaliga, öppna och nätbaserade kurser. Samtidigt utvecklas digitala assistenter såsom Siri, Alexa och Goggle Assistant. En viktig del av dessa är artificiell intelligens (AI) som inom några år kommer att ha förmågan att analysera en individ, allt från kunskaper, intressen, effektivaste inlärningssätt, känslor och värderingar, styrkor och svagheter, behov etcetera. Sannolikt kommer det nya utbildningssystemet integreras med den personliga digitala assistenten som blir en ständig medhjälpare dygnet runt.

I praktiken kommer AI-assistenten att vara behjälplig i nästan allt vi gör, från att skicka epost, förbereda och utvärdera möten, utbilda oss, leta jobb, betala räkningar och mycket mera. I alla dessa dagliga aktiviteter finns stor potential för AI-assistenten att integrera utbildning och träning av våra inre färdigheter enligt ovan. Då ökar vår generella förmåga att förutse, förstå och agera klokt på alla tanke- och beslutssituationer vi står inför. Först då skapas en verklig möjlighet att nå klimat- och hållbarhetsmålen.

Sverige har en fantastisk potential att leda denna inre transformation, vilken storligen skulle gynna klimatet, naturen och vår egen upplevelse av livet, men också klok företagsamhet, meningsfull sysselsättning, god hälsa, bra relationer och ett behagligt samhällsklimat. Det som behövs nu är engagerade, modiga och handlingskraftiga politiker som effektivt kan driva denna utveckling.

Christer Nylander

omvärldsanalytiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons