Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisten Onkel Kånkel död

Annons

Han var avskydd, hyllad, hemlig och provokativ. Håkan Florå, mannen bakom pseudonymen Onkel Kånkel, avled på lördagen av en hjärtattack, skriver Aftonbladet.

Onkel Kånkel & his Kånkelbär bildades 1979. Medlemmarna antog pseudonymerna Onkel Kånkel, Cp-Sven, Epilepsi-Kurt, Stomi-Bertil och Arne Tammer. Bandet var pionjärer inom den så kallade könsrocken, där tabubelagda ämnen som avföring, pedofili, nazism och funktionshinder var ett viktigt inslag.

Under 1980- och 90-talet delade bandet Sverige i två läger, där en del tyckte att de var frånstötande medan andra ansåg att de var både kul och humoristiska.

Onkel Kånkels texter fick riksdagsmannen Inge Carlsson (S) att 1995 föreslå ett "förbud mot kränkande musiktexter". Förslaget avfärdades med hänvisning till yttrandefriheten, med tillägget att spridandet av sådana texter är "motbjudande och sorgligt, men tillåtet".

Håkan Florå var mån om att hålla sin identitet hemlig, och när bandet uppträdde på Hulstfredsfestivalen 1993 var det med masker och bandage för ansiktet. I övrigt uppträdde de sällan live.

Håkan Florå blev 47 år.

/TT Spektra

Annons