Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arton år och inte en aning

Hur ska man kunna veta vad man vill göra resten av livet? Jag är arton år och har inte den blekaste aning om vad jag vill bli eller vad jag vill arbeta med. Varför ska det alltid vara så svårt?

Annons

där ute som har planerat hela sitt liv, utan att ha börjat leva det än. Men jag då? När ska jag komma på vad jag vill bli?
Det hjälper inte att tänka på det heller då blir det bara värre men jag kan inte låta bli, hur ska mitt liv se ut om ett år, kommer jag gå arbetslösheten till mötes? Vad ska jag då leva av?

vad de ska göra efter studenten, en del har redan arbeten som de kan börja på direkt efter skolan, andra planerar högskola eller annan utbildning. Hur kan man veta att man vill bli författare eller inredningsarkitekt när man endast är arton? Vart kommer dessa idéer ifrån? Jag som inte har haft ett riktigt sommarjobb i hela mitt liv, inte har några värdefulla kontakter eller har bestämt någon utbildning. Vad ska jag göra?
När det var dags att välja gymnasium i nian var det samma visa, jag väljer antingen det eller det men varför? Tycker jag det är intressant eller är det bara för att kompisarna väljer det? Nu hade jag tur att komma till en bra utbildning och har lärt mig mycket, men är jag säker på att jag vill jobba med det jag har lärt mig eller är det här en spegelbild om vem jag är?

”Stephanie, du ska bli läkare”. Om de hade föreslagit det så kanske jag hade kommit fram till att jag inte alls vill bli läkare utan jag vill bli.… något jag inte kommer på just nu eller kanske tagit deras förslag och blivit en utexaminerad läkare med sterila kläder och glasögon. Ha, jag lyckades halvvägs på de punkterna iallafall. Men varför ska det alltid vara så svårt att bestämma sig?

ha levt förr då alla kvinnor skulle vara hemmafruar och ta hand om hushållet, eller när man var lärling på ett arbete och därefter hade en utbildning som man fick arbeta med. Jag säger inte att det var bättre förr, för det tror jag absolut inte, men vem vet..?
I framtiden kanske allt ser annorlunda ut. Jag skulle behöva en guide där man kunde se vilket jobb jag kan satsa på, vad som är mest eftertraktat. Nu när det finns så många yrken att välja mellan är det svårt att komma på ett enda som man vill verkligen vill jobba med.

komma på något jag vill uppnå här i livet? Varför har inte jag en superhjärna där all information kan lagras på en hårddisk. Hur hittar man den? Vart tog lösenordet vägen? Måste jag ha adminbehörighet för att ta del av smartheten. Varför blir det oftast ERROR i pannan? Måste jag defragementera om eller ska jag kosta på mig en ny hjärna?

Just nu känns det som om hela min vakna tid består av att komma på vad jag vill bli. Arton år och inte en aning.
Därför alla välplanerade och målinriktade personer där ute, jag avundas er.