Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arts and crafts

/
  • Just så. Trä-skorna står och lyser.
  • Trenden samlad. På Formex-mässans inspirationsutställning lyste färgerna.
  • Fridas färger. Den mexianska konstnären Frida Kahlo och hennes många självporträtt inspirerar bland annat illustratören Lovisa Burfitt just nu. Vi med kan låta oss inspireras.
  • Exotisk folklore. Det beöhver inte vara svensk folklore, utan färgerna lånas gärna från andra håll. Här en rumänsk dräkt.

Annons

Det står ett par röda träskor med krulligt kurbitsmönster på en sliten pinnstol och liksom lyser.

Det är en finfin symbol för en av de starkaste trenderna just nu.

Det handlar om hantverk, om att gräva i den folkliga slöjden och hitta mönster och föremål som funnits med länge. Men att låna knalliga färger, gärna grundfärger, från andra håll och göra hantverket just lysande.

Arts and crafts-rörelsen slog igenom stort i framförallt England under förra sekelskiftet. Då ville man ha en stil som var egen och inte historiskt tillbakablickande och man letade just i slöjden och hyllade det gedigna hantverket som en reaktion mot industrialismens allt snabbare framfart.

På 1970-talet tog samma tankar fart igen och hemma hos var och varannan människa stod en vävstol och växtfärgades garner.

Nu plockar man både från sekelskiftet och från 70-talet men lägger till de där färgerna. Lägger till nutid, kan man säga. Som Fuldesign som broderar färgranna korstygnstavlor med blomsteromgärdade budskap som ”Helvetes jävla skit”.

Hantverket passar dessutom som hand i handske med miljötänket som råder. Slöjdens återanvändande av material är ju klockrent i sammanhanget.

Så det är bara att sätta igång. Virka, sticka brodera, tälj. Och måla knallfärgat kurbitsmönster. Mer rätt kan det inte bli.

Annons