Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aspgren inte sinnessjuk – kan få fängelse

Den stora rättspsykiatriska undersökningen är färdig av Albin Aspgren. Han var inte sjuk vid det misstänkta mordet och kan därför få fängelse, konstaterar experterna.
– Jag yrkar på livstids fängelse, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

I dag fick Gävle tingsrätt utlåtandet från Rättsmedicinalverket i Huddinge. Vanligtvis tar utredningen fyra veckor. Men i ovanliga och komplicerade fall behövs mer tid vilket krävdes i fallet med Albin Aspgren. Totalt krävdes sex veckor.

Ett team bestående av en rättspsykiatriker, en psykolog, en forensisk socialutredare och vårdpersonal har observerat Aspgrens beteende och gått igenom allt underlag som finns i målet.

Under förhören i rätten har försvaret hävdat att Albin Aspgren hamnade i ett katatoniskt tillstånd och förlorade kontrollen över sin arm, när den 24-åriga kvinnan ströps till döds innan hon styckades.

Albin Aspgren har också hävdat att han hört röster i sitt huvud, tagit hjälp av magiska dockor, tarotkort och några häxor som han kände för att lindra sin ångest.

Men experterna konstaterar nu att Albin Aspgren inte har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Experterna slår även fast att Albin Aspgren inte heller lider generellt av en allvarlig psykisk störning.

– Resultatet innebär att det inte finns ett förbud att döma honom till fängelse. Och att det inte är aktuellt att döma honom till rättspsykiatrisk vård, sammanfattar vice chefsåklagare Ulf Back.

Det innebär därför att Albin Aspgren kan dömas till livstids fängelse enligt åklagarnas yrkanden.

Därmed ändras helt resultatet från den första, lilla sinnesundersökningen, den så kallade paragraf 7-utredningen.

Den slog nämligen fast det helt motsatta, att Aspgren troligen led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och vid undersökningen.

Men Ulf Back ser inte de två undersökningarnas skilda resultat som något konstigt.

– Den lilla undersökningen skedde under väldigt kort tid. Det är ingen omfattande bedömning. Jag tycker inte att det finns ett motsatsförhållande till den mer omfattande undersökningen, säger Ulf Back.

28-åriga Albin Aspgren har erkänt att han dödat och styckat 24-åringen. Åtalet mot honom gäller mord och brott mot griftefriden. Motivet har beskrivits som sexualsadistiskt, ett så kallat "lustmord" – vilket är väldigt ovanligt.

På tisdag, 10 mars, klockan 13.00 återupptas rättegången. Då möts försvaren Carl Lindström och åklagare Ulf Back för att avgöra Albin Aspgrens framtid.

– Jag kommer att plädera för vilket straff som är aktuellt och jag kommer att yrka på livstids fängelse, säger Ulf Back.

LÄS OCKSÅ:

KRÖNIKAN: Självklart att han är sjuk, eller?