Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aspgren kan få livstids fängelse

Albin Aspgren, 28, bör dömas till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden, menar åklagarna.
– Han begick mordet med särskild råhet, säger åklagare Sebastian Flodström.

Annons

Vice chefsåklagare Ulf Back inledde de avslutande förhandlingarna på den sjunde och sista rättegångsdagen. Han radade upp en rad omständigheter för att styrka att Albin Aspgren mördat den 24-åriga småbarnsmannan.

– Albin Aspgren har uppsåtligen mördat henne genom kvävning och strypning. Han kontaktade inte polisen, han försökte inte återuppliva henne. I stället styckade han kroppen och förpackade den, säger Ulf Back.

Åklagarna kan inte presentera något tydligt motiv till mordet.

– Men han har ett intresse av att se porr som förnedrar kvinnor, samt makt- och strypningsfantasier, säger Ulf Back.

Albin Aspgren har berättat detaljerat och utan avbrott i förhören. Åklagarna avfärdar därför försvarets förklaring till mordet, att det skulle ha skett i ett psykotiskt tillstånd.

– Jag kan konstatera att han agerar logiskt och rationellt under och i samband med mordet, säger Ulf Back.

Åklagare Sebastian Flodström hänvisade till en dom i Högsta domstolen som slår fast att psykiska särdrag inte ska förmildra hur man dömer ett mord.

– Vi motsätter oss inte en rättspsykiatrisk utredning. Men hans psykiska status ska inte påverka straffets längd. Vi anser att något annat än livstid inte kan komma ifråga, säger Sebastian Flodström.

Åklagarna hävdar att brottet är alldeles för grovt för att kunna räknas som dråp.

– Brottet begicks genom en oprovocerad händelse när 24-åringen var i skyddslös ställning och dessutom med särskild råhet. Övergreppet var bakifrån när hon småslumrar med ryggen emot honom. Hon var fysiskt jämbördig och borde ha kunnat försvara sig, men Albin utnyttjar hennes underläge för att döda henne, säger Sebastian Flodström.

På onsdag, 21 januari, berättar tingsrätten sitt beslut. Förmodligen kommer en stor rättspsykiatrisk utredning att begäras. Den tar ett par veckor att genomföra. Sedan återstår det att se om Albin Aspgrens ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.