Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aspgren: Styckningen var vidrig

Misstänkte mördaren Albin Aspgren beskrev på torsdagen hårresande detaljer om hur han styckade småbarnsmamman.
– Det kom mer blod än jag någonsin sett, säger han.

Annons

LÄS ALLT FRÅN DAGENS RÄTTEGÅNG HÄR.

Albin Aspgren får på rättegångens tredje dag förklara med egna ord vad det var som hände under natten och morgonen, 20 september 2014.

Enligt honom låg han och 24-åringen nära varandra i bäddsoffan. De påbörjade några sexuella aktiviteter men allt avbröts efter en stund.

– Hon viskade något om att jag var som ett litet barn. Hon pratade retsamt med mig. Hon log och sa något i stil med: "har lilla gubben svårt att sova?" Hon tog min arm och drog den runt sig, säger han.

Albin säger att han kände obehag av situationen. Han menar att han inte kunde kontrollera sin arm.

– I stället för att dra bort armen så drogs armen runt henne och jag drog henne till mig. Hon hamnade i ett strypgrepp. Jag försöker rulla bort men hon följer med.

Sedan ger kvinnan ifrån sig i ett läte och rycker till i en spasm. Blod rinner från hennes näsa.

Åklagare Sebastian Flodström undrade varför Aspgrens andra hand inte avbryter strypgreppet. Exempelvis genom att bita den "okontrollerbara handen".

– Det låter kanske logiskt att ingripa. Men det var inte möjligt under händelsen. Jag kunde inte göra det, säger Albin Aspgren.

Åklagaren: Försökte du inte få liv i henne?

– Nej. Jag kände på lukten som sprids från hennes mun att det är försent. Hon är uppsvullen, alldeles konstig. Men det fanns så mycket jag kunde ha gjort. Ringt en kompis, eller knackat på hos en granne, säger han.

Åklagare Ulf Back visar upp rättsläkarens undersökning av Aspgrens kropp. Läkaren hävdar att 24-åringen kan ha försökt undvika strypningen genom kraftigt motvärn eller möjligen har bitit i Albin Aspgrens arm. Tydliga märken syns på bilden av Aspgrens arm.

– Jag kan inte förklara det, hon gjorde inget motstånd. Jag måste ha skadat mig på något sätt under tiden. Kanske skadades jag när jag cyklade in i en skylt nere på stan, säger han.

Albin Aspgren får sedan förklara varför han beslutade sig för att stycka kvinnan.

– Det var bäst för alla. Det måste göras. Jag ville få till den mest positiva lösningen för alla. Mitt liv skulle kunna fortsätta som det var. Ingen skulle få veta, hon skulle vara försvunnen, säger han.

Sedan bar han in verktyg i duschen, tog på sig en andningsmask och satte sig naken på huk vid kvinnans kropp.

– Jag undvek att titta och såg upp i taket. Det kom mer blod än jag någonsin sett förut. Jag satte i gång duschen under tiden för att bli av med allt blod, säger han.

Efter styckningen tänkte Albin Aspgren ta självmord genom att cykla ut till havet och dränka sig.

Albin Aspgren packade ned kam, tandborste, mat och tog ut alla sina pengar i kontanter, trots att han skulle avsluta sitt liv.

Åklagaren: Var det en flykt eller ett självmord?

– Jag hade bestämt mig för att göra det, men funderade på att genomföra självmordet senare, säger han.

När Albin Aspgren ringde sina föräldrar för att ta avsked övertygade de honom om att inte ta sitt liv.

I de inledande förhören efter överlämnandet till polisen erkänner han mord. Albin Aspgren godkänner även det upplästa förhöret med hans erkännande, vid senare tillfälle.

Men Albin Aspgren menar nu i rätten att han vid de tidiga förhören var i för dåligt skick för att kunna förhöras och att han sagt "osanningar för att straffa sig själv".

– Jag ville åka dit och ta skulden, sanningen var inte det viktiga, säger han.

Han menar också att flera detaljer från det så kallade "självmordsbrevet" är falska. I brevet beskriver han sin våldsamma natur och sitt agerande i samband med mordet och styckningen.

Rättegången fortsätter tisdag, 13 januari.