Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande kan lösa läkarbrist – språkpraktik har gett Hamrånge nya doktorer

Artikel 5 av 8
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Olof Agner har tidvis varit ensam läkare på Hamrånge Hälsocentral. Men genom att erbjuda språkpraktik till asylsökande läkare har han fått nya kollegor. Även om det kanske inte kan lösa hela läkarbristen är det ett viktigt steg på vägen, menar han.

Annons

Det är förmiddagsfika på hälsocentralen i Hamrånge och all personal trängs i det lilla fikarummet. I dag bjuds det på bullar som Habibullah Haziqs fru har bakat.

När han för fyra år sedan kom till hälsocentralen var det för att förbättra sin svenska, nu är han anställd läkare och utbildar sig till specialist.

– Jag trivs väldigt bra här, jag blev väldigt bra mottagen och kände mig välkommen, säger Habibullah som kommer från Afghanistan.

– Olof har hjälpt mig väldigt mycket, berättar han.

LÄS MER: Arbetarbladet granskar läkarkrisen - hela Hofors har bara en enda läkare

Olof heter Agner i efternamn och är en av de få fasta läkarna på hälsocentralen i Hamrånge, tidvis har han varit helt ensam. Ändå tvekade han inte när Arbetsförmedlingen hörde av sig och frågade om de kunde ta emot en läkare som kommit från ett annat land och som behöver språkpraktik.

– Man tror kanske att det tar mycket tid men det gör det inte. De som är på praktik följer mig när jag jobbar, de är med när jag tar emot patienter och det tar inte någon extra tid, säger han.

I stället ser han det som en chans att locka läkare.

Läkarbristen är stor på hälsocentralerna och extra svårt är det att få läkare till mindre hälsocentraler ute på landsbygden.

– Det finns förstås en strategisk tanke. Vi har en förhoppning att de vi tar emot också ska vilja stanna kvar och jobba hos oss, säger Olof.

LÄS MER: Chefsläkaren om läkarkrisen - "Det är en nedtystad katastrof"

Habibullah Haziq är ett lyckat exempel på det.

Han började som praktikant men har efter godkända språk- och kunskapsprov stannat kvar och gjort både sin allmäntjänstgöring, AT, och nu sin femåriga specialisttjänstgöring, ST, i Hamrånge.

– Mitt mål är att bli specialist i allmänmedicin, säger han.

Men Olof Agner ser också språkpraktiken som en chans att locka läkare från andra specialiteter att se fördelarna med att jobba på hälsocentral.

Under våren är det ortopedläkaren Jabr Al Refai från Syrien som gjort sin språkpraktik i Hamrånge. Liksom många andra flyktingar tvingades han för drygt ett år sedan fly i en ranglig båt över Medelhavet med sin fru och sina då 1,5-åriga tvillingar.

– Först åkte vi till Libyen men när det blev krig där var vi tvungna att fly igen, berättar Jabr Al Refai.

LÄS MER: Varannan läkare går snart i pension – Ockelbo riskerar att stå helt utan

Nu längtar han efter att åter kunna jobba som läkare. Språkpraktiken är ett viktigt steg på vägen.

– Man kan inte lära sig allt från böcker. Man behöver få komma ut och möta människor och prata. Det finns så många olika nyanser och olika sätt att prata som man inte kan läsa i böcker, säger Jabr.

– Sedan är det inte bara språket som är nytt, man behöver också lära sig att förstå vårt sätt att arbeta, hur sjukvården i Sverige fungerar, konstaterar Olof Agner.

Men att få språkpraktik är inte alltid så enkelt. Jabr Al Refais fru är också läkare och hon har haft svårt att hitta praktikplats, och han känner flera.

– Jag vet fyra eller fem som inte fått praktik, säger han.

Olof Agner hoppas att fler ska ta emot språkpraktikanter. Både av humanitära skäl och för att sjukvården behöver fler läkare.

Kan de asylsökande läkarna lösa läkarbristen?

– Det kan i alla fall vara en del av lösningen. Jag tror vi behöver göra flera saker och det här är en.

LÄS OCKSÅ: Chefen försöker locka läkare via facebook