Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för falsk efterlysning på Facebook

En 38-årig Gävlebo åtalas för förtal efter att ha uppdaterat sin Facebooksida med inlägg om att hans dotter var försvunnen.
Dottern befann sig hela tiden hos sin mamma, som har vårdnaden av barnet.
Pappan åtalas också för olaga hot efter att ha gjort uttalanden som kan tolkas som att han skulle beröva dottern friheten.

Annons

38-åringen och mamman har varit inne i en långdragen vårdnadstvist om deras gemensamma dotter. Ett beslut föll i Socialnämnden så att pappan helt förlorade umgängesrätten med dottern. I maj kom en dom i tingsrätten där det uttryckligen står att pappan inte ska skriva några elektroniska meddelanden till mamman eller dottern som kan upplevas som kränkande, går det att läsa i förundersökningen.

Pappan har fortsatt med att försöka återupprätta kontakten med barnet och mamman.

Under början av sommaren tog han till nya medel. Vid två tillfällen skrev 38-åringen på sin Facebook om situationen.

Första gången gjorde han ett inlägg där han hävdade att dottern hölls borta från honom mot sin vilja med hjälp av sin mamma. Andra gången beskrev han det som att hans dotter "varit försvunnen från honom" i ett år och bad folk att dela inlägget. Han passade också på att skriva att "Med mamman har det rört sig flertalet män senaste åren".

Tilltagen på Facebook har lett till ett åtal mot mannen gällande förtal och i samma veva åtalas han även för olaga hot. I ett mejl till mamman berättade han att han skulle komma och "hämta hem" dottern, något som mamman uppfattade som hotfullt.

Hos polisen vill de mana till källkritik på sociala medier.

– Efterlysningar från annat än polisen och Missing people ska man vara försiktig med att sprida, om man inte känner personen väl. Ibland är det så att de som gjort inlägget vill få tag på en person av ogiltiga skäl. Då kan det bli så att man deltar i något brottsligt, man kan bli ett av skälen till att en person får tag i en annan som de inte ska få tag i, säger Peter Drake, kommunikationschef hos Gävleborgspolisen.

Peter Drake kan inte minnas sig många liknande fall med fejkade efterlysningar som gått ända till åtal.

– Men mörkertalet är nog stort, konstaterar han.

Annons