Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äter böcker?

/

Annons

Senast 5 maj måste svenska förlag och författare som inte accepterar Googles förlikningsavtal säga ifrån. Och gör man det gör man det för alltid. Om man däremot inte säger nej går man också med på att Google Book Search, mot viss ersättning, får scanna in och använda sig av böckerna på olika sätt.

Den franska förläggareföreningen har gått ut hårt och stämt Google. Svenska förläggareföreningen förbereder just nu en protest mot avtalet, skriver Svensk Bokhandel.

Kjell Bohlund, Förläggareföreningens styrelseordförande, är djupt kritisk mot att ett amerikanskt avtal ska omfatta även europeiska författare och deras böcker. Men för att Förläggareföreningen ska kunna protestera mot avtalet måste föreningen få i uppdrag att göra det av något medlemsförlag som valt att acceptera avtalet.

– Det blir nästan ett moment 22. I styrelsen diskuterar vi just nu om vi ska lämna in en formell protest: en organiserad invändning till domstolen. Vilken tyngd den kommer att få är svårt att säga. Men vi bör inte vara undergivna och tysta, säger Kjell Bohlund till Svensk Bokhandel.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons