Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter i Gävle efter fyra år

/
  • ”HEMMA IGEN”. Panajiotis Papastolopoulos från Thessaloniki i Grekland läste ekonomi på högskolan 2004 och har varit i Gävle på snabbesök med flickvännen Alexia Komothekra-Kakavouli. ”Det är som att komma hem”,  sammanfattade Panajiotis sitt knappt ett dygn korta besök. Då han även hann få hjälp att justera sin rullstol vid hälsocentralen på Södertull!Foto: Stefan Tkatjenko

GÄVLE, CLARION WINN HOTEL, ONSDAG KLOCKAN 19.20.

Hissdörrarna öppnas, och ut rullar Panajiotis Papastolopoulos.

Annons

 

Inte i sällskap med sin bror – som hjälpte lillbrorsan att packa ihop studentrummet på campus när Panajiotis lämnade Högskolan i Gävle 2004 – utan med flickvännen Alexia.

Nu är Panajiotis – som var stamgäst och omhuldad ”maskot” på nattklubben Goya – 30 år, ett antal kilo tyngre, långhårig och har skäggstubb.

Och drömmen om att bli kär i en svensk flicka och få bosätta sig i Sverige ett studentminne.

Men kär blev Panajiotis ändå – i Gävle, och jag frågar vad som är viktigast att återse under dygnet i den gamla studentstaden.

– Hälsocentralen på Södertull, Goya, Campus och mitt studentrum, kompisen på Pressbyrån på Drottninggatan, och grekiska läraren på högskolan, Mrs Malama.

Panajiotis och Alexia lämnade Grekland 22 september och turistade i Norge innan de kom till Sverige, och ska vidare till Danmark innan de reser hem till Grekland 9 oktober.

– Den bästa resa jag gjort, säger Panajiotis, och lägger till ”och Alexia är det bästa ressällskap jag någonsin haft”.

Eftersom Panajiotis och jag pratade ganska ingående när han läste på högskolan, om hur det är att som så ung leva med MS, frågar jag om det är okej med en ”sån” fråga också nu.

Och jag frågar Alexia om hon – med tanke på Panajiotis sjukdom – tvekade innan hon inledde sin relation med honom.

– Ja, jag ville inte förvärra hans sjukdom med min kärlek.

– Om du skulle lämna honom? undrar jag och Alexia svarar ja.

– Men då förklarade jag att det är bättre att få något att leva för än att inte leva alls. Jag vill inte att Alexis ska ha skuldkänslor och känna ansvar för min hälsa, fortsätter Panajiotis. Min sjukdom är mitt ansvar och jag vill inte leva i en skyddad låda.

När Panajiotis läste i Gävle fick han regelbundna cortisonsprutor. Nu har han varit cortisonfri i fem år.

– ”Ju mer du glömmer din MS, desto mer glömmer MS:en dig”, citerar Panajiotis en grekisk MS-läkare.

Hemma i Grekland igen fortsätter Alexia med sina historia- och arkeologistudier, och Panajiotis som fått sin ekonomiexamen har även arbetat.

– Jag har jobbat för grekiska MS-förbundet med MS-patienter och deras sorg, men ska påbörja min Masterexamen i affärsekonomi i oktober.

MS-förbundet har redan erbjudit Panajiotis att leda ett pilotprojekt som syftar till att underlätta för MS-sjuka att distansarbeta hemifrån, när han är klar med sin Masterexamen 2010.

Alexia och Panajiotis träffades genom ett möte som sajten couchsurfing anordnade i Athen.

– Men vi är särbos, säger Alexia.”If we live together I’m afraid that everything will die”.

Dessutom ska hon läsa in sin Masterexamen i Tyskland 2009.

Varpå Panajiotis säger: ”Då kommer jag till Gävle!”

Mer läsning

Annons