Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återför inte kontantbetalning

Kammarrätten har i en dom fastslagit att landstingen ska återinföra kontantbetalning inom vården. Men Gävleborg tänker inte följa det beslutet.

Annons

I flera landsting, däribland Gävleborg, är det inte längre möjligt att betala vårdbesök med sedlar och mynt. Men nu har kammarrätten i Sundsvall, i en dom mot Jämtlands läns landsting, fastslagit att landstingen ska erbjuda patienterna kontantbetalning. Trots att domen, enligt tidningen , är vägledande för alla landsting så tänker inte Gävleborg återinför kontanter som betalningsmetod.

– I dagsläget blir det inga förändringar. Vi tolkar domen som att den enbart rör Jämtland och kommer därför fortsätta på samma sätt som i dag och följa tidigare beslut, säger Stefan Jakobsson, landstingsjurist i Gävleborg.

Måns Kjerstensson, chef för landstinget Gävleborgs ekonomiavdelning berättar att landstinget inte kommer göra några förändringar om de inte måste.

– Vi har inte fått några ändrade direktiv från landstingsledningen och kommer inte göra någon förändring om det inte är ett krav rent juridiskt som gör oss skyldiga till det, säger han.

För att spara in kostnader drog landstinget in möjligheten för patienter att betala med kontanter och i dag är det enbart fakturabetalning som gäller.