Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återinför den solidariska linjen

Annons

Snart är det val. Politikerna har trängts i Almedalen för att förkunna sin förträfflighet. Allt skall de göra! Men mycket är förvillande likt förra valrörelsen, och kommer i mandatperiodens sista veckor. Om det vore en sammanfattning av vad de uträttat under mandatperioden, skulle det vara fint, men det är ju samma löften på nytt. Det huvudsakliga syftet under mandatperioden var skattesänkningar. De skulle genomföras snabbt, dels för att tvinga kommuner och landsting till kraftiga nedskärningar i det välfärdssystem som vi gemensamt och solidariskt finansierat, dels göra det svårare för dem som ville återskapa en trovärdig välfärd. Nej, nu skulle marknadskrafterna styra och allt skulle bli mera lättillgängligt och billigare. Hur det blev det med t ex skolan och sjukvården? Och arbetslinjen- vad är det? Den som hela livet avstått av sin lön för att få en vettig pension, och som bidragit till att bygga upp det samhälle vi hade före 2006, skall bestraffas med högre skatt. Att ta för sig av vad andra byggt upp, skulle i andra sammanhang, bland verklighetens folk, kallas att snylta. Vad vi har fått är i stället en slags snyltlinje.
Arbetslösheten är ju stor, liksom statsskulden. Och var kommer alla positiva och obevisade prognoser från? Lagom till valrörelsen.
Och varför gäller inte arbetslinjen för det politiska frälset. Jag tänker på ett statsråd som nyligen hoppat av.
Verkligheten är i stället hög arbetslöshet och ökande klyftor. Socialbidragen ökar därför att allt fler får allt svårare att försörja sig. Det sociala och ekonomiska skyddsnätet urholkas, en historiskt stor överflyttning av köpkraft har skett,
Allt detta har (som planerat ?) gynnat de med höga inkomster och arbete, medan indragningarna i välfärden slår hårt mot de svagaste. Vad har t ex moderaternas sjukvårdsbiträde för nytta av skattesänkningar, då hon riskerar att förlora sitt jobb. Allt detta har alliansens stödpartier medverkat till, på bekostnad av den egna ideologin. Var det värt detta? Nu är det kanske försent att komma med patetiska utspel, då mandatperioden snart är slut!
Med ett fortsatt moderat styre, kan kommande pensionärer, och arbetslösa, räkna med samma känslokalla bemötande, oavsett vad som än ställs ut i en sista, desperat slutspurt.

Torbjörn Andersson, styrelsemedlem i Pensionärsklubben (S) i Sandviken

Mer läsning

Annons