Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återkomster och decembermys

Decembers myskänsla har krupit in i mig lite för tidigt i år. Nu inväntas advents startskott som innebär att det är fritt fram för lussekattsbak och glöggkvällar.

I min iver har jag tjuvkikat på trailern till årets julkalender ”Skägget i brevlådan” (SVT) som har en klassisk rädda-julen-handling. Mycket humor förväntas, då komikerna Anders Johansson och Måns Nilsson är två av huvudkaraktärerna.

De senaste åren har jag tänkt vara traditionell och följa kalendern dagligen, men plötsligt står jag i slutet av december utan att ha lyckats passa bolibompas tid en enda gång. Jag vet inte om det beror på att kvalitén var bättre förr när Teskedsgumman och Sune bestämde, eller om det är så att jag helt enkelt inte längre är tillräckligt mycket barn. Jag tvivlar dock på det sistnämnda.

Mer glitter i vintermörkret bidrog fotbollsgalan med i TV4. Historiske Zlatan plockar numera guldbollar på löpande band under tiden som svenska folket jublar. Även jag är beredd att klappa i händerna och påstå att sporten är intressant. Med rötter från södra delen av vårt land, måste jag dock även hurra en extra gång för Kalmar FF:s guld i allsvenskan.

Ikväll har TV400 premiär för ’90210’ som är en nyrenoverad version av 90-talets stora kult-serie Beverly Hills. Premiären ger mig nostalgiska vibbar, samtidigt som jag känner mig en aning skeptisk till att uppföljaren blir av samma klass som originalet.

En annan comeback på gång är ”Robinson”, vilket får mig att jubla. Såpornas såpa, som 1997 fick kvällstidningarna att ge de största rubrikerna till de strandsatta risätarna, dyker nu åter upp i januari. Dock är Anders Lundin inte längre aktuell med sin svettfläckade beiga skjorta. Som programledare får vi istället se Linda Isaksson som nu syns som kärleksfixare i ”Bonde söker fru (TV4). Lindas bönder tycks för övrigt vara känsliga typer i år för det fälls många tv-tårar där intill ladugårdsväggarna.

Mig lockar inte livet bland skördetröskor och höbalar, men däremot skulle jag mer än gärna kunna tänka mig delta i ”Halv åtta hos mig” (TV4). Varje vecka bildas en ny matgrupp i en svensk stad och de utvalda deltagarna får under veckan turas om att vara värdar och bjuda sina nya vänner på diverse lyxiga middagar, innan veckans kock röstas fram. Här uppstår dessutom en och annan social krock då bohem möter affärskvinna och den pedantiska får besök av hon utan städhänder. Mycket roligt koncept!

Något mer rutinerad i köket är dock Leila i TV4. När hon svängt ihop delikata degar och spridit doft av nybakat i köket, får hon troligtvis vilken pepparkaksbagare som helst att känna sig som nybörjare. ”Leilas jul” får dessutom min längtan efter advent att växa ytterligare. Kanske är det tillåtet att påbörja julbaket lite i förtid i år ändå.