Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtgärder krävs för de farliga ambulanserna

Nu sätter landstinget Gävleborg hårt mot hårt och kräver att tillverkarna av de fyra krånglande Ford Tristar-ambulanserna omedelbart rättar till felen.


Annars överväger man att häva köpet och eventuellt begära skadestånd.

Annons

I går träffades representanter för landstinget Gävleborg och de två svenska företag som byggt om och sålt de fyra Ford Tristar-ambulanserna till landstinget.

Ambulanser som har varit inblandade i flera incidenter och som sedan förrförra veckan tagits ur drift.

Detta sedan en av dem så när krockade med en långtradare efter att ha börjat vandra i sidled över vägen.

Även i våras fick bilarna tas ur drift av samma skäl.

Vid mötet klargjorde landstinget att man inte kan acceptera bilarna i det skick de är och krävde att leverantören den här veckan presenterar en plan för hur och när bristerna ska vara åtgärdade.

– Det här är sista försöket. Får de inte ordning på det nu måste vi se om vi kan häva köpet, säger Roger Westerlund som är chef för ambulanssjukvården i länet.

Han säger också att man överväger att begära ersättning för de merkostnader och problem som det här orsakat landstinget.

Man har tvingats låna in ambulanser från andra län, man kör i dag med äldre ambulanser som är dyrare i drift och dessutom har kapaciteten försämrats då ersättningsbilarna rymmer färre bårar än de som tagits ur drift.

Generalagenten för Tristar i Sverige Jarl Elowson ville i går inte kommentera ärendet.

Inte heller Eurolans som byggt ambulansens påbyggnad gick att nå för en kommentar.