Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atjoo! Prosit! - magnetfält?

Annons

Våren och sommaren är toppen! Typiskt nog är det också den tid då allergier brukar frodas. Har Du astma är det mycket möjligt att Du även har någon form av allergi. Det behöver inte betyda att Du måste avstå från sommarlivet. Men kanske bör Du avstå från mikrovågsugn, hårtork, fläktar, kaffekvarnar, lysrörslampor, kraftledningar, transformatorstationer och mobiltelefoner?!
Björkpollen, pollen från al, hassel, bok och ek, nötter, äpplen, plommon, körsbär, hallon, råa morötter, gråbopollen, hund, katt, kvalster, bin och getingar kan ge klåda i svalget, svullnader, nästäppa, rinnande ögon och näsa, och/eller astma. Det vet de flesta.
Att exakt hitta den utlösande faktorn, t. ex. födoämnen eller pälsdjur, är inte alltid enkelt. Bland vuxna är det vanligt att man inte alls hittar orsaken. Men kan magnetfält vara den okända faktorn?
Varför denna fråga? Jo, nu har nämligen amerikanska forskare, under ledning av Dr. De-Kun Li, forskare vid Kaiser Permanente i Oakland, Kalifornien - vars studie nu publicerats i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine - visat att barn vars mödrar hade hög exponering för magnetfält under graviditeten kan ha en ökad risk att utveckla astma.
Li och medarbetare utformade en s.k. prospektiv studie där 801 gravida kvinnor bar utrustning som mätte deras exponering för magnetfält från elektronik såsom mikrovågsugn, kraftledningar och mobiltelefoner, dygnet runt.
Via medicinska journaler följdes sedan kvinnornas barn i 13 år. De jämförde sedan exponeringsnivåer under graviditeten med andelen astma och fann att barn vars mödrar hade de högsta exponeringsnivåerna - inom de 10% av kvinnorna i studien - hade 3,5 gånger större risk att utveckla astma än de som hade låg exponering. Risken för barn vars exponering var någonstans i mitten var nästan dubbelt högre än för dem i den lägsta exponeringsgruppen. Det ska noteras att de höga exponeringsnivåerna ändå inte alltid kom upp i de som t.ex. en mobiltelefon eller trådlös dator med lätthet kan ge! Eller att bara gå på en trottoar där elledningar och fjärrvärme ligger under.
Ett flertal cell- resp. djurstudier har redan tidigare visat att elektromagnetiska fält kan påverka immunförsvaret, vilket i sin tur kan öka risken för astma. På samma sätt observerade tidigt företagsläkare i bl.a. Kanada, Norge och Sverige att de mycket höga magnetfälten vid smältverk kunde utlösa astma hos arbetarna.
Astma och allergi har ökat explosionsartat de senaste 30 åren, speciellt hos barn och ungdomar. Nyligen har WHO klassat mobilstrålning som möjligt cancerframkallande. Nu verkar det vara dags att göra detsamma med magnetfält som ett möjligt allergen. Kanske 1980-talsbegreppet “elallergi” inte var så fel ändå?!
Den 2 april 2003 skrev Anders Glansholm vid Statens Strålskyddsinstitut (SSI/SSM) så här till en orolig undrande gravid kvinna om risker med att använda mobilen under graviditeten:

"Om en gravid kvinna har telefonen i fickan eller i ett band på höften under ett samtal så är det inte troligt att någon strålning når fostret. Det är nämligen så att elektromagnetisk strålning som det här är frågan om snabbt absorberas i vävnaderna. Strålningen omvandlas alltså till värme i kvinnans bukvägg utan att där ställa till någon skada. Man kan säga att strålningen aldrig förmår tränga in till fostret".
Lars-Erik Holm, tidigare generaldirektör för sagda SSI, fick frågan om han ansåg att beskedet till kvinnan var korrekt:
“Ja! Uttalandet baserar sig på fysikaliska bedömningar av hur strålningen absorberas.”
“Fysikaliska bedömningar”…?! Men vad är den enkla sanningen? Jo, fredagen den 14 mars 2008, fick flera par av kvinnor trycka en mobiltelefon mellan sina kroppar, m.a.o. mellan telefonen och omgivningen fanns det mycket vuxet kvinnligt hull. Sedan ringde man till deras telefoner. Tror ni att de började ringa? Svar: Ja! Tror ni att de dolda telefonerna kunde ringa upp andra telefoner? Svar: Ja!
Så den bistra sanningen är att Anders Glansholm och Lars-Erik Holm vid SSI/SSM – vars uppgift är att skydda befolkningen från strålskador – saknar medicinska kunskaper och uppenbarligen inte har en aning om hur mobiltelefoner fungerar och hur långt deras strålning tränger in och rakt igenom (!) kvinnor samt deras ofödda barn. Du måste därför själv vara Ditt eget strålskyddsinstitut, själv taga ansvar för Dig och Ditt barn, och själv avstå från magnetfält, speciellt i samband med graviditet!
När vi ser gravida kvinnor som använder handsfree och lägger mobiltelefonen på sin stora mage, då ryser vi. Magnetfälten är så höga så att de kan lika gärna lägga ett av SJ:s ellok på magen. Men om de blivande mammorna och deras pappor visste det, skulle de då göra det?
Atjoo…? Prosit…??
Olle Johansson, docent i Neurovetenskap, Karolinska Institutet, Stockholm
Gerd Holmboe, läkare, specialist i Företagshälsovård, Allmän Internmedicin, Hudiksvall

Mer läsning

Annons