Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att avsäga sig vårdnaden innebär inte att man avsäger sig sitt föräldraskap

Annons

Fråga: Jag och min före detta har en sexårig dotter som vi har gemensam vårdnad om. Nu har hennes advokat skrivit till mig där min före detta uppger att hon vill ha ensam vårdnad. Advokaten vill att jag ska svara vad jag anser om det. Om jag skulle gå med på det, innebär det att jag inte har några rättigheter längre gällande min dotter?

”Olle”

Svar: Du anger inte varför din före detta vill ha ensam vårdnad om er dotter. Mitt råd är att du kontaktar sakkunnig direkt som går igenom ärendet med dig.

Lite kortfattat innebär ensam vårdnad följande. Den förälder som har ensam vårdnad om barnet får ensam bestämma i ett antal frågor till exempel vilken förskola barnet ska gå i, om barnet ska opereras, om barnet ska få pass, vilken försäkring barnet ska ha med flera juridiska frågor.

Den förälder som inte har vårdnaden om barnet har dock rätt till umgänge med barnet. Om den förälder som har ensam vårdnad om barnet inte låter den andre föräldern träffa barnet kan den föräldern vända sig till domstolen och yrka att domstolen ska fastställa att han har rätt till umgänge med barnet. Den förälder som har ensam vårdnad om barnet har upplysningsplikt till den andre föräldern. Exempelvis ska den förälder som har vårdnaden om barnet upplysa den andre föräldern om var barnet bor, vilken förskola/skola barnet går i hur barnet mår och utvecklas mm.

Att avsäga sig vårdnaden innebär inte att man avsäger sig sitt föräldraskap. Barnet är alltid arvsberättigad efter sina föräldrar, oavsett om föräldern varit vårdnadshavare eller ej. Om den förälder som har ensam vårdnad om barnet avlider måste den andra föräldern vända sig till domstolen för att erhålla vårdnaden.

Mer läsning

Annons