Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att bli äldre i Gävle!

Hur vill jag leva när jag blir gammal och kanske blir beroende av andras hjälp? Hur ser framtiden ut för mig?

Kommer jag att få äta hemlagad mat, duscha/bada när jag önskar? Eller gå på toaletten när behovet sätter in? Kommer jag att få läsa tidningar/böcker när jag inte längre ser? Eller på kvällen kunna gå på bio, teater, restaurang, hockeymatch med mera? Får jag stanna uppe så länge jag vill om kvällen och får jag slå upp ögonen på morgonen när jag vill? Får jag gå på loppis till helgen eller besöka kyrkan? Om jag vill ut och shoppa det jag önskar och närhelst jag vill, kommer jag att få det då? Kommer jag att få ”hamna” nere på stan för att få se på folkvimlet? Om jag bor som nu i ett hus kommer jag att få gräsmattan klippt om somrarna eller få gången skottad om vintern? Kommer jag att få städat i huset? Eller kommer jag att tvingas flytta kanske mot min vilja?

Jag vet inte hur min framtid ser ut men om den ser ut som nu blir jag mycket fundersam. Det humana värdet och omtanken för äldre har blivit så klent. Ändå kommer de äldre att bli många, många fler inom en snar framtid. Hur ser det ut i samhället nu? Är restaurangerna eller pubarna handikappanpassade? Är det diskriminering att förvisa en äldre ut ur en restaurang/affär för att rullstolen inte går in? Kan man få in en rullstol/rollator i dagens bussar? Barnvagnar funkar? Men det är skillnad på att vara barn respektive gammal i samhället. Var finns skyltarna längs gatorna som säjer ”Akta äldre – sakta ner!”?

Hur ser det ut i dag på våra boenden?

Får mamma/pappa gå på toa när hon/han vill eller måste de göra i blöjan etcetera? Får far/ mor del av vår rika ”kulturstad”?

Frågorna är många och svaren vi önskar höra är allt för få. Just nu sparas det in på så mycket. Till exempel är vi i dag beroende av att anlita frivilliga organisationer för att sköta utevistelser och andra aktiviteter för de boende som kommun/ privata boenden egentligen lovat att klara av själva med sin egen personalstyrka. Vad är ett löfte värt i dag när det inte hålls? Ekonomin styr före kvaliteten! Kommunen pressar på och sätter ramarna, det billigaste boendet måste också vara det bästa! Man får absolut inte bli en tung utgift som gammal! Helst skall man som gammal gå att tjäna pengar på genom privata alternativa boenden. Det är ju ingen hemlighet att företagen går med vinst. Men går detta tillbaka till de gamla?

Dagens äldre är så godhjärtade och anpassningsbara. De finner sig i det mesta, till och med i att bli knuffade eller slagna av andra medboenden. Vem skulle lyssna på dem om de protesterade eller har de någon som stödjer dem då de inte kan tala? Medges det att personaltätheten inte varit betryggande för att förhindra incidenten? Kommer det ens ut eller tystas det ner? Har de gamla något skydds- ombud? Om personal blir sjuk vilket de i dag tyvärr ofta blir (utbrändhet är här vanligt) så spar man in på vikarier. Det vill säga, man tar inte in några! Men man kräver ändå att samma jobb skall utföras? Den snälla personalen törs inte heller klaga för de är ju så rädda om jobben och vem skulle förresten lyssna? Skulle chefen det? Nej, för de måste ju rätta sig efter sina överhuvudens krav, annars kan ju de få sparken. Så piskar man sin egen rygg. Sliter ut duktig och lojal personal som sedan blir långtidssjukskriven! Det är inte särskilt smart och jag tror inte att det har den önskade effekten att vara ekonomiskt heller!

Hur kommer framtidens åtskilliga äldre att ha det? Kommer du som är fyrtiotalist att finna dig i det lika väl som dagens gamla? Du som i dag är van vid att äta gott, gå på puben, njuta av Gävles rika kulturutbud, resa, spela golf, duscha varje dag och ta bilen och styra den varhelst du vill. Behöver vården av äldre och omsorgspersonalens värde omprövas. Vad tycker du?

Våra föräldrar fick kämpa för de rättigheter vi har i dag och numera tar vi dem för givet redan från födseln. Kommer arbetsstyrkan att vara stark när du blir gammal eller förbrukad? Om ens någon styrka finns kvar!

Jag för min del har omprövat mina tidigare vänligare åsikter och skulle i dag på grund av neddragningar och otrygghet inte våga sätta vare sig min far eller mor på ett äldreboende! Det är nog bäst att jag tar hand om dem själv, bara jag inte blivit utbränd innan dess!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel