Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att inte genomföra åtgärder nu är det största hotet mot Högskolan i Gävle

Göran Fransson som verkar vara budbärare för Högskolans rektor – hukar i debatten om Högskolans roll i länet fortsätter debatten genom att gå till personangrepp på oss. Vi tänker inte föra den debatten på Franssons nivå utan avser att hålla oss till sakfrågan om hur vi säkerställer en god tillgång på högre utbildning i Gävleborgs län.

Sakfrågan är den att antalet studenter komma att sjunka kraftigt de 5 kommande åren. Det har under årens lopp påverkat förskolorna, grundskolan och just nu gymnasiet. Att inte förhålla sig till den utvecklingen är att som strutsen stoppa huvudet i sanden. Parallellt med att antalet studenter sjunker kraftigt så ser vi en utveckling där studenterna söker till sig universiteten i första hand och det som kommer att hända då är att när antalet studenter blir färre så kommer allt fler in på sina förstahandsval vid de ansedda universiteten. Det påverkar i sin tur hur många studenter Gävle och andra mindre högskolor kommer att ha i framtiden. Detta kommer att ske oavsett regering. När man läser de noggranna studier som Högskolan på Gotland genomfört så pekar man just på dessa fakta och det var också en stark anledning till att man såg en bättre möjlighet genom att bli en del av Uppsala Universitet. Den studien finns publikt att ta del av Högskolan i Gotlands hemsida.

Vi har pekat på den möjlighet som alliansregeringen har gett där man har avsatt väsentliga medel för att Högskolor runt om i landet ska kunna utreda och utvärdera fördelar och nackdelar för Högskolan och omgivande samhälle att slå sig samman eller inte med närliggande universitet. Det är möjligt att Göran Fransson har rätt i att det är klokt att stå utanför sammanslagning med ett universitet men då måste man i alla fall förhålla sig till den förändring som kommer att ske gällande antalet studenter. Att inte genomföra åtgärder nu är det största hotet mot Högskolan i Gävle då ickeförändringar skulle kunna leda till stora uppsägningar av medarbetare i Gävle de kommande åren vilket vi till varje pris vill undvika.

Det finns en särskild problematik runt utredningsfrågan. Rektorn på Högskolan i Gävle säger sig ha gjort en utredning om sammanslagning med Uppsala Universitet men man vägrar att offentliggöra den. Borde det inte ligga i ett allmänt intresse att utredningen offentliggörs? Eller menar Fransson att man ska mörka en kommande utveckling för studenter och medarbetare på Högskolan? Det är inte utan att man blir fundersam över vilket akademiskt arbetsklimat som finns på Högskolan.

Vi för gärna en publik och offentlig debatt om den högre utbildningens betydelse och roll för Gävleborgs län och vi är allmänhetens valda företrädare. I vårt uppdrag ingår då att säkerställa att det finns tillgång till en högre utbildning i länet och vi har landat i slutsatsen att det vore bra med ett universitet i Gävleborg. Vi anser också att Högskoleledningen snarast ska initiera en ansökan om de medel som finns för att genomföra en större utredning om sammanslagning eller om det redan har gjorts att utredningen offentliggörs.

Lars Beckman
Moderat Riksdagsledamot Gävleborg
Hans Backman
Folkpartiet Riksdagsledamot Gävleborg